Gemeente Amsterdam



Slotvoorstelling in Filmmuseum Cinerama

21 november 2006
-
Filmmuseum
Volgende maand valt definitief het doek voor Bellevue Cinerama in de Marnixstraat. De bioscoop maakt plaats voor een nieuw theatercomplex van de VandenEnde Foundation. Het Filmmuseum presenteert op 3 december een feestelijke afscheidsavond in Filmmuseum Cinerama. Geen titel is geschikter als slotvoorstelling dan Nuovo cinema Paradiso, Giuseppe Tornatores warmbloedige ode aan de cinema.

Bellevue Cinerama, dat op 9 december 1965 zijn deuren opende, gold voor de toenmalige bioscoopgangers als het summum van comfort en moderniteit: bijna zeshonderd stoelen, een twaalf meter breed, licht gebogen scherm, een opvallend oranje lamellengordijn en een ruimtelijk, met eenvoudige optische effecten vormgegeven `jaren zestig'-interieur van architect Carel L.W. Wirtz. De Amsterdamse bioscoop vertoonde de eerste jaren uitsluitend breedbeeldfilms en vergastte het publiek daarmee op een spectaculaire cinematografische ervaring.

Filmmuseum in de sneeuw / fotograaf Kees Hoogeveen

Per maart 2001 nam het Filmmuseum twee leegstaande zalen van Bellevue Cinerama (eigendom van Pathé) over om de - te krappe - zaalcapaciteit in het Vondelparkpaviljoen uit te breiden. Vijf jaar programmeren in Cinerama leverde het museum een forse groei van het bezoekersaantal op.

Op 3 december neemt het Filmmuseum voorgoed afscheid van de karakteristieke Amsterdamse breedbeeldbioscoop met de vertoning van Giuseppe Tornatores Nuovo cinema Paradiso (1988), over de vriendschap tussen een jongetje en de oude operateur van de bioscoop Cinema Paradiso, het bruisende trefpunt van de dorpsgemeenschap in het Siciliaanse plaatsje Giancaldo. Dertig jaar later keert de `jongen', inmiddels een beroemde filmregisseur, terug naar zijn geboortedorp om de begrafenis bij te wonen van de operateur die hem zijn liefde voor film bijbracht. Het bioscoopje moet nu wijken voor een nieuw aan te leggen parkeerplaats. Nuovo cinema Paradiso wordt voorafgegaan door een verrassingsfilm en een inleiding door Rieks Hadders, adjunct-directeur van het Filmmuseum.

pui van filmmuseum in de sneeuw / fotograaf Kees Hoogeveen

Het adres van Filmmuseum Cinerama is Marnixstraat 400, te Amsterdam. (niet in het Vondelpark zoals de foto's kunnen doen vermoeden)

Vanaf 19.30 is er een ontvangst met borrel en hapjes. Het filmprogramma start om 20.30 met eerst een verrassingsfilm (20'), vervolgens een inleiding door Rieks Hadders, adjunct-directeur van het Filmmuseum, waarna de hoofdfilm: Nuovo cinema paradiso (121', Giuseppe Tornatore, 1988)