Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Filmdocumentaire in Nieuw Land: 'Conducting Mahler'

Nieuw Land Erfgoedcentrum en de Stichting Filmtheater Lelystad presenteren zondag 3 december de bijzondere documentaire 'Conducting Mahler'. In de film wordt het werk van de beroemde componist Gustav Mahler (1860-1911) bezien door de ogen van internationaal vermaarde dirigenten als Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Claudio Abbado, Ricardo Mutti en Simon Rattle.

In 1995 werd in het Concertgebouw in Amsterdam een grootscheeps Mahler Festival georganiseerd waar gedurende zeventien dagen het complete oeuvre van Mahler werd uitgevoerd. De dirigenten kwamen toen naar Amsterdam om hun visie op de diverse werken van deze Oostenrijkse componist ten gehore te brengen. Regisseur Frank Scheffer laat in zijn documentaire Conducting Mahler de dirigenten aan het woord over hun fascinatie voor het werk van Mahler die wordt gezien als de grondlegger van de moderne muziek. Ze vertellen over het ambivalente werk van de componist die een brug slaat van romantiek naar het modernisme. Te zien is hoe de meesterdirigenten met hun orkesten repeteren. Waarin verschillen de uiteindelijke uitvoeringen en waaruit bestaan de overeenkomsten tussen hun interpretaties? Omdat Mahlers composities groots en expressief zijn, heeft Scheffer in zijn film gezocht naar een sobere stijl die contrasteert met die orkestrale rijkdom. Op deze manier geeft hij de kijker de ruimte de muziek beter te kunnen volgen.

Voorafgaand aan 'Conducting Mahler' vertoont DocuZone Scheffers korte film Ring. In vier minuten toont hij een integrale Wagner enscenering als ware het een videoclip. In dit decor duiken flitsen op van vele componisten en dirigenten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de twintigste-eeuwse muziek. Met onder meer Elliot Carter, Karlheinz Stockhausen, Richard Wagner en Bernard Haitink.

Wie de film wil zien, betaalt de entreeprijs van Nieuw Land ^ 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kan men dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen half geld. Meer informatie over het programma en de films is te vinden op www.cine-utopia.nl. U kunt ook bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.