Liliane Fonds onderstreept belang VN-dag mensen met handicap

Liliane fonds

's-Hertogenbosch, 29 november 2006

Liliane Fonds onderstreept belang VN-dag voor mensen met een handicap

De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot de internationale dag voor mensen met een handicap. Het Liliane Fonds is blij met deze extra aandacht voor gehandicapten, want met name in ontwikkelingslanden tellen zij vaak niet volwaardig mee in de maatschappij. Door de armoede hebben mensen met een handicap het daar extra moeilijk.

'Dat een speciale werelddag voor mensen met een handicap nog altijd dringend noodzakelijk is, blijkt overduidelijk uit het ontbreken van aandacht voor deze groep in de Millenniumdoelen. Daarin wordt niet gesproken over mensen met een handicap en dat is teleurstellend', aldus Kees van den Broek, directeur van het Liliane Fonds. 'Aan de andere kant zijn we verheugd over de concepttekst van het Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap die in augustus dit jaar door de Verenigde Naties werd aangenomen. Het Verdrag moet gelijke rechten en vrijheden waarborgen van gehandicapte mensen wereldwijd.'

Op 3 december wil de Verenigde Naties wereldwijd bewustwording en begrip bevorderen voor vraagstukken rond handicaps. Extra aandacht kan support mobiliseren voor de rechten van mensen met een handicap in ontwikkelingslanden. Integratie van mensen met een handicap in het politieke, sociale, economische en culturele leven levert een win-winsituatie op. Ze staan niet langer aan de kant en tegelijkertijd kunnen ze met hun capaciteiten een substantiële bijdrage leveren aan het maatschappelijk leven. Uiteindelijk kan dit een enorme sprong vooruit betekenen voor de economie van het land en bijdragen aan het behalen van de Millenniumdoelen.

Het Liliane Fonds komt op voor de rechten van kinderen en jongeren met een handicap in landen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ze biedt rechtstreekse, kleinschalige en persoonsgerichte hulp in de vorm van speciale zorg, onderwijs en training. Dankzij de hulp van het Liliane Fonds kunnen kinderen en jongeren met een handicap menswaardig opgroeien en een zo'n zelfstandig mogelijke toekomst opbouwen.

Informatie voor de redactie
Het Liliane Fonds, opgericht in 1980 en gevestigd in 's-Hertogenbosch, geeft rechtstreekse, kleinschalige, persoonsgerichte hulp aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. De organisatie doet dit in samenwerking met een netwerk van lokale contactpersonen (mediators), verbonden aan niet-gouvernementele organisaties die fungeren als partners van het Liliane Fonds. In 2005 kregen 60.217 kinderen met een handicap in Afrika, Azië en Latijns-Amerika hulp van het Liliane Fonds.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Stichting Liliane Fonds
Carla van de Vijver: cvdvijver@lilianefonds.nl
Chiara Beltramini: cbeltramini@lilianefonds.nl
Tel 073 518 9428
www.lilianefonds.nl