Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rapper Ty in de Melkweg
Ty Een ijzersterke combinatie van streetcredibility en intelligente raps Melkweg · zondag 3 december · 21:00 uur · 12,00 + lidm.
· · ·

Ty is al meer dan tien jaar één van de sterkste rappers van de Engelse hiphopscene. Hoewel uiblinkend in humoristische portretten van alledaagse situaties, zijn zijn teksten niet alleen grappig. Voortgekomen uit de Londense spoken word en poetry combineert hij op ijzersterke wijze streetcredibility met intelligente raps. Met zijn debuutalbum `Akward' (2001) vestigde Ty zich in de Engelse zwarte muziekscene, met zijn tweede plaat `Upwards' (2003) kreeg een hij een Mercury Prize nominatie en nu is er `Closer', net als de vorige twee albums uitgekomen op het Britse kwaliteitslabel Big Dada. Het is een album dat Ty dichter bij zijn doel brengt: hiphop die zo grappig, doordacht en clever is als de grote zwarte muziek uit de sixties en seventies, waarbij muziek en lyrics één worden. It's not about Ty rapping over a beat anymore!
Hoewel zelf geboren in Londen, heeft de opvoeding door Nigeriaanse ouders een duidelijke stempel op de jeugd van Ty gedrukt. De strenge Nigeriaanse discipline keurde populaire muziek af en dit maakte van hem in zijn jonge jaren een `secret music listener': buiten het zicht van zijn ouders nam hij de muziek van de zestiger, zeventig en tachtiger jaren aandachtig in zich op, van welk genre dan ook. Invloeden die nog goed te bespeuren zijn in zijn huidige repertoire.
Maar hoewel zijn interesse voor muziek al jong was gewekt, heeft Ty zich eerst begeven op een zijpad: lange tijd is hij actief geweest in de spoken word en poetry scene van Londen. Het was een periode waarin hij en zijn muzikale vrienden zelf platforms probeerden te creëren in plaats van af te wachten tot iemand anders dat deed. `It was the beginning of us thinking about what we could do from our perspective rather than an American perspective', aldus de maestro himself.
Een strategie die heeft gewerkt. Met zijn albums `Akward' en `Upwards' en zijn memorabele live shows heeft hij zich gevestigd in de (zwarte) muziekscene, niet alleen in Engeland, maar over de hele wereld. Ty heeft dan ook niet met de minsten samengewerkt, DE LA SOUL, SPEECH FROM ARRESTED DEVELOPMENT, TERI WALKER en TONY ALLEN zijn daar slechts enkele namen van. Het nieuwe album Closer, dat wederom verschijnt op het Britse Big Dada label (Nederlandse distributie: PiaS), laat een nog volwassener geluid horen dan de vorige platen. Ty is taking it to a next level once again!