Time : 06:00:00
Date : 03 December 2006
Sender Name: Handicap International

Internationale dag voor personen met een handicap in het teken van de hoop

Nieuw verdrag als startpunt van wereldwijde fundamentele gedragsverandering ten aanzien van mensen met een handicap

Brussel, 3 december 2006. Handicap International hoopt dat de goedkeuring van het internationale verdrag voor personen met een handicap op 5 december ook landmijn- en clustermunitieslachtoffers ten goede zal komen. Naar aanleiding van de internationale dag van personen met een handicap vandaag vragen we dan ook aan België dit op internationaal gebied hard te maken en onder leiding van Noorwegen en samen met een dertigtal andere landen een internationaal verbod op clustermunitie te bedingen. Wij moedigen België ook aan het Verdrag voor de rechten van personen met een handicap te ratificeren voor gelijke rechten hier en in ontwikkelingslanden.

Naar schatting tien procent van de wereldbevolking leeft met een handicap, het overgrote deel van hen leeft in ontwikkelingslanden. Net als overal ter wereld moeten zij het hoofd bieden aan discriminatie die een effect heeft op alle aspecten van het leven (onderwijs, de arbeidsmarkt, informatie of levensnoodzakelijke zorgen). Ze behoren vaak tot de allerarmsten.

Velen van hen zijn het slachtoffer geworden van landmijnen en clustermunitie. Landmijnen die sinds 1999 verboden zijn door het Verdrag voor een Verbod om Landmijnen, maken jaarlijks nog steeds 15.000 tot 20.000 nieuwe slachtoffers in zowat 70 landen ter wereld. Tachtig percent van de slachtoffers zijn burgers. Handicap International heeft in een recente studie (Fatal Footprint) aangetoond dat clustermunitie burgers nog harder treft, want 98 percent van de slachtoffers zijn burgers, in één op vier gevallen zelfs kinderen. Zij die het overleven hebben vaak levenslang zorgen nodig om te leren leven met een handicap.

Handicap International zet zich al 25 jaar in om de levenskwaliteit van mensen met een handicap te verbeteren. Maar er is nog veel werk. De stem van mensen met een handicap mag niet verloren gaan. Maar zoals gezegd is er hoop. Op 5 december zal de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het verdrag voor de rechten en waardigheid van mensen met een handicap goedkeuren. Onder het motto, "Niets over ons zonder ons (Nothing about us without us)" konden meer dan 50 organisaties van personen met een handicap met de steun van internationale netwerken, zoals Handicap International, de onderhandelingen positief beïnvloeden. "Het hoofddoel is een fundamentele gedragsverandering ten aanzien van mensen met een handicap in het Westen maar ook in het Zuiden." zegt Joel Kremer, woordvoerder van Handicap International. Overal ter wereld moeten personen met een handicap toegang kunnen krijgen tot diensten, openbare plaatsen, transport en informatie. Met de politieke en financiële steun van België zullen personen met een handicap en onder hen de overlevenden van ongevallen met mijnen en clustermunitie een menswaardiger bestaan kunnen leiden.

Hoe kan u ons helpen om België te overtuigen om deze rol op te nemen?


- Ga naar www.ikwilhelpen.be en steun Handicap International online.
- Koop dit jaar een gouden zak voor uw Kerstboom (Delhaize en andere verkooppunten op www.handicapinternational.be), de winst is voor onze werking en de zak voorkomt naalden op de grond.