Digitale Gemeente Houten

Verkiezingen: Kijkje achter de schermen

zondag 3 december 2006 - Bron: Trefpunt (Léon van Zijl)

HOUTEN Bij de Tweede-Kamerverkiezingen brachten 27.741 Houtenaren een geldige stem uit. Verantwoordelijk voor de goede gang van zaken zijn de leden van de stembureaus. Trefpunt nam een kijkje achter de schermen, bij De Bron aan de Koninging Wilhelminaweg.

Als we aan het eind van de dag de balans opmaken, blijkt de stemming goed verlopen. Jos Verboom: De opkomst was redelijk over de dag gespreid. Pieken waren er tussen zeven en acht vanavond, en ook aan het begin van de middag. Dit lokaal ligt niet op een forensenroute, dus de drukte in de eerste uren viel mee. Wel kwam de vierde stemmer met een ingetrokken stemkaart. Die hebben we ongeldig gemaakt. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld als iemand een kwijtgeraakte stemkaart terugvindt, terwijl de gemeente op verzoek al een nieuwe had uitgereikt. Wij hebben een lijst met ingetrokken kaarten: het systeem werkt.
Opvallend veel jongeren toonden ongevraagd hun legitimatie. Als we zelf twijfelen, kunnen wij erom vragen, zegt Berna van Dommelen, maar jongeren doen dat al uit zichzelf. Nu iedereen mag stemmen op elk willekeurig stembureau, verloopt de procedure voor de leden van het stembureau soepeler. Vroeger zaten we hier met hele lijsten, vertelt Egge Groenewold. Nu gaat de controle veel sneller. Klokslag negen uur gaat de deur op slot. Dan begint de afluitprocedure: met een sleutel wordt de stemmachine geblokkeerd. Er wordt een controlestrook afgedrukt met de uitgebrachte stemmen. Deze gaat samen met de ingenomen stemkaarten in verzegelde enveloppen naar het gemeentehuis Het geheugen wordt uit de machine verwijderd en apart door een ander stembureaulid naar het gemeentehuis gebracht. Daar begint het samenvoegen van alle uitslagen tot één gemeentelijk eindresultaat.

Houten stemt sociaal
Het landelijke beeld dat een verschuiving in stemkeuze laat zien naar partijen die kiezen voor duidelijkheid, is ook in Houten zichtbaar. Hier scoort de PvdA zelfs vier procent lager dan landelijk (17,5 %) en krijgt de SP 13%. CDA (met 28,5%) en VVD (met 17%) scoren iets hoger dan landelijk. De Groep Wilders haalde met 1447 stemmen 5,2% binnen (landelijk 5,9%).

Christelijke partijen zetten traditie voort
De drie christelijke partijen CU, SGP en CDA- scoren in Houten hoger dan het landelijk gemiddelde. Daarmee zetten zij de traditie voort waarin Houten als christelijke gemeente bekend staat. Samen zijn ze goed voor 10.200 stemmen; voor de CU is dat 6,3%, voor de SGP 1,9% en voor het CDA 28,5% van het totaal aantal uitgebrachte geldige stemmen. Daarmee scoort het CDA 11% hoger dan de PvdA, waar het landelijk verschil maar 4,5 procent is.

CDA 28,5%
PvdA 17,5%
VVD 17%
SP 13%
Fortuyn 0,2%
GL 5,5%
D66 2,2%
CU 6,3%
SGP 1,9%
Partij voor de Dieren 1,6%
Eén NL 0,5%
Groep Wilders 5,2%

Niet genoemde partijen kregen in Houten te weinig stemmen om boven de 0% uit te komen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).