Stichting Natuur en Milieu

Top10 energiezuinige koelkasten

3 december 2006 - Het huidige energielabelsysteem voor elektrische apparaten is achterhaald. Er zijn nieuwe energienormen nodig. Dat concludeert Stichting Natuur en Milieu uit onderzoek naar het energiegebruik van koelkasten en diepvriezers. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat zogeheten Amerikaanse koelkasten echte klimaatslopers zijn. Liebherr scoort het beste in de Top10 van zuinigste koelkasten.

Energielabels hadden afgelopen jaren een positief effect op het energiegebruik. De meeste koelkasten hebben inmiddels een A- of B-label en er zijn dus vrijwel geen modellen meer met de labels C, D, E of F, de labels voor de energieslurpers. Het onderzoek naar de energiezuinigste koelapparatuur laat echter ook zien dat er binnen het A-label zeer forse verschillen in energiegebruik zijn, verschillen die voor consumenten slecht zicht-baar zijn. De speciaal hiervoor gecreëerde categorieën A+ en A++ zijn slecht in de winkel te her-kennen.

Natuur en Milieu vindt dat duidelijker zichtbaar moet zijn dat een koelkast tot de A+ of A++ categorie behoort. Maar veel beter is het natuurlijk als de normen om een A-label te krijgen iedere drie jaar omhoog gaan, stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Een producent zal dan voortdurend moeten innoveren om z'n label te behouden. Technisch hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Koelapparatuur kan technisch nog veel zuiniger.

Amerikaanse koelkasten
Natuur en Milieu ontdekte ook dat de zogeheten Amerikaanse koelkasten, de nieuwste trend, echte klimaatslopers zijn. Deze tweedeurs designkoelkasten, met vriezer en koelkast naast elkaar, vallen op door hun grootte én door hun hoge energiegebruik. De Rijk: Hoe kouder het in je Amerikaanse koelkast is, hoe sneller de poolkappen smelten. Een Amerikaanse koelkast met ingebouwde vriezer verbruikt jaarlijks gemiddeld 500 kWh, ofwel 100 euro per jaar. Dat is bijna het dubbele van een gewone koelkast en vrieskist met vergelijkbare ruimte.

Liebherr de zuinigste
Natuur en Milieu en onderzoeksbureau Ecofys hebben voor de verschillende categorieën koelkasten en vriezers een Top10 opgesteld van de zuinigste modellen. Ook maakten ze een lijst van de on-zuinigste apparaten. Daaruit blijkt dat een onzuinige koelkast tot tweeënhalf keer meer stroom verbruikt dan een zuinig model. Zo gebruikt de onzuinige Candy CL160 tijdens zijn hele levensduur 360 euro meer stroom dan een even grote Liebherr KTP 1740 of een Miele K2319. Het bespaarde bedrag is twee keer de aanschafprijs van de Candy. Liebherr scoort het beste in het Top10-onderzoek. Zij komen het meest voor in de zuinige Top10. Het onzuinigste merk is BEKO, die de meeste vermeldingen heeft in de lijst van onzuinigste koelkasten.

Wanneer iedereen in Nederland een zuinige Top10 koelkast aanschaft, scheelt dat jaarlijks 1,3 miljard kilowattuur elektriciteit. Dat is evenveel als het stroomverbruik van de helft van de Amsterdamse huishoudens.

Meer informatie over de Top10 van zuinige koelkasten en vriezers op www.top10.hier.nu
Top10 is een onderdeel van de HIER-campagne waarin 38 maatschappelijke organisaties samenwerken aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Meer informatie: Jeroen Winckers, Communicatie Natuur en Milieu, 06-4355 7585.

Publicatiedatum: 03-12-2006