GroenLinks

GroenLinks verankert dierenrechten in Grondwet

3 december 2006

GroenLinks stelt voor dierenrechten te verankeren in de Grondwet. Kamerleden Femke Halsema en Ineke van Gent hebben hiertoe vandaag een wetsvoorstel ingediend. Het voorstel wordt gesteund door meer dan vier duizend mensen, die hiertoe een manifest hebben ondertekend.

GroenLinks vindt dat de rechten van dieren thuishoren in de Grondwet. In navolging van Duitsland moet ook Nederland expliciet in de Grondwet vastleggen dat het welzijn van dieren beschermd moet worden. Dit kan door aan artikel 21 van de Grondwet, dat gaat over de zorg voor het milieu, het welzijn van dieren toe te voegen. Op 4 oktober jl. Dierendag publiceerde GroenLinks een manifest waarin bepleit werd dierenrechten in de Grondwet op te nemen. Inmiddels is dit manifest ondertekend door meer dan vier duizend mensen.

Door opname in de Grondwet zijn dieren minder overgeleverd aan de politieke waan van de dag.  De toevoeging van dit zogenaamde sociale grondrecht geeft de overheid een zorgplicht voor het welzijn voor dieren. Wordt het voorstel inderdaad aangenomen, dan moeten dierenwelzijnswetten, als de Gezondheid- en welzijnswet voor Dieren, de Wet op de dierproeven en de Flora- en Faunawet, opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het is onvermijdelijk dat daarmee eindelijk de huidige praktijken van de bio-industrie, dierproeven en jacht op de schop gaan.

Omdat een grondwetswijziging pas op zijn vroegst over vier jaar in werking kan treden, wil GroenLinks dat het kabinet snel het leven van beesten gaat verbeteren. Ineke van Gent zal daarom a.s. dinsdag bij het debat over de Landbouwbegroting vragen om een Deltaplan Dierenwelzijn. Het kabinet moet snel een aantal maatregelen nemen, zoals een verbod op onverdoofde castratie van biggen, kortere veetransporten, verbod op legbatterijen etc. Sinds kort is er sprake van een diervriendelijke meerderheid in de Tweede Kamer. GroenLinks verwacht dan ook steun van de meerderheid van de Kamer voor het opnemen van dierenrechten in de grondwet en een Deltaplan Dierenwelzijn.

Het initiatiefwetsvoorstel is te lezen op http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/notitie.2006-12-03.1616651616

Het manifest voor dierenrechten in de grondwet is te zien op http://www.groenlinks.nl/dierenrechten

Femke Halsema
Ineke van Gent.