Politie Midden- en West Brabant

Weekendpersberichten 2 & 3 december

BREDA, 3 december 2006

Winkeldieven aangehouden

BREDA: Een 22-jarige inwoonster van Etten-Leur is vrijdagmiddag kort na 14.00 uur aangehouden in een warenhuis aan de Karrestraat. Zij wilde een paar schoenen meenemen zonder te betalen, maar de beveiliging had haar door. De vrouw is na verhoor met een proces-verbaal naar huis gestuurd.

BREDA: De politie heeft vrijdagavond rond 19.30 uur een 37-jarige Bredanaar aangehouden in een supermarkt aan de Nieuwstraat. Hij bood diverse goederen (enkele pakken koffie en vlees) niet aan bij de kassa. De man staat bekend als zeer actieve veelpleger en is om die reden, conform de afspraken met het Openbaar Ministerie, in verzekering gesteld.

BREDA: Bij een warenhuis aan de Karrestraat zijn zaterdagmiddag rond 16.30 uur twee Poolse vrouwen (26 en 29 jaar) aangehouden. Het tweetal was samen met een andere vrouw, die niet kon worden aangehouden, betrapt toen de vrouwen speciaal geprepareerde tassen met honderden euros aan cosmetica volstopten. Beide vrouwen zijn in verzekering gesteld, de oudste vrouw had bovendien nog drie dagen hechtenis staan vanwege een eerdere winkeldiefstal in vereniging. De politie onderzoekt de zaak.

Inwoner Etten-Leur wil met valse strippenkaart reizen

BREDA: Een 32-jarige inwoner van Etten-Leur is vrijdagavond kort na 20.00 uur aangehouden op het Stationsplein. Hij wilde met een vervalste strippenkaart met de bus reizen, maar de chauffeur trapte daar niet in en waarschuwde de politie. De man uit Etten-Leur, die verklaarde de kaart van een andere man te hebben gekocht, is na verhoor op vrije voeten gesteld. Hij kan een proces-verbaal tegemoet zien.

Bredanaar (17) rijdt zonder rijbewijs

BREDA: De politie heeft vrijdagavond kort voor 20.30 uur een 17-jarige inwoner van Breda aangehouden op de Laaghamlaan. Dat gebeurde bij een controle. De jongen reed in een auto, terwijl hij niet over een geldig rijbewijs beschikt. Na verhoor is hij met een bekeuring op zak naar huis gebracht en overgedragen aan zijn moeder.

Beschonken automobilisten aangehouden

BREDA: Een 28-jarige Bredanaar is vrijdagavond kort na 20.30 uur aangehouden. Hij reed op de Hondsdonk en was onder invloed van alcohol. De man blies 275 ug/l, terwijl 220 ug/l de maximaal toegestane limiet is. De Bredanaar is met een rijverbod van 1 uur en een proces-verbaal heengezonden.

BREDA: Een 62-jarige Bredase werd vrijdagnacht kort na 01.00 uur aangehouden op de Lelystraat. Zij blies 320 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Ze is met een bekeuring naar huis gestuurd.

BREDA: Een 19-jarige Fransman uit Caen is zaterdagmorgen rond 09.30 uur aangehouden op de Boschstraat. Hij reed samen met drie andere mannen in een auto achteruit in een éénrichting-straat en agenten lieten hem stoppen. De bestuurder rook naar alcohol en toen agenten hem wilde laten blazen, bemoeiden de andere inzittenden zich er op een erg vervelende manier mee en spuugden onder andere naar de agenten. Uiteindelijk keerde de rust terug en kon de bestuurder blazen. Hij scoorde 310 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. De Fransman is een transactie van 220 euro aangeboden. Na verhoor is hij heengezonden.

BREDA: Kort na 00.30 uur zaterdagnacht werd een 24-jarige man uit Teteringen aangehouden. Hij reed zonder licht over de noordelijke Randweg toen agenten hem op de Doornboslaan lieten stoppen. Hij blies 600 ug/l, zodat zijn rijbewijs werd ingenomen. Ook kreeg hij een rijverbod van 9 uur. De man werd na verhoor heengezonden; tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

BREDA: Op de Lunetstraat is rond 04.45 uur een 43-jarige Roosendaler aangehouden. Hij was op de kruising Lunetstraat-Slingerweg was de weg geraakt en met zijn auto over de kop gegaan. Agenten die ter plaatse kwamen, lieten de man blazen en op het bureau kwam 645 ug/l uit de ademanalyse. Hij mocht zijn rijbewijs inleveren en kreeg een rijverbod van 9 uur. Na verhoor is de Roosendaler heengezonden met een proces-verbaal.

BREDA: Ook op de Lunetstraat werd rond 05.00 uur een 44-jarige Bredanaar aangehouden. Hij blies 575 ug/l en kon dus ook zijn rijbewijs inleveren. Met een rijverbod van 7 uur en een proces-verbaal is de man na verhoor naar huis gestuurd.

Veelpleger aangehouden na fietsendiefstal

BREDA: Een 33-jarige Bredase veelpleger is vrijdagavond rond 22.30 uur aangehouden. Dat gebeurde op de Emmastraat. Surveillerende agenten hadden gezien dat de man rond 21.45 uur op de Academiesingel een afgesloten herenfiets pakte en die over zijn schouder gooide. Vervolgens fietste hij op zijn eigen fiets weg. De agenten volgden hem onopvallend en raakte hem even kwijt. Bij het station werd hij - zonder de gestolen fiets - weer opgepikt en aangehouden. De Bredanaar is in verzekering gesteld, gelet op zijn status van zeer actieve veelpleger. Bij zijn fouillering werd een betonschaar aangetroffen.

Andelnaar betrapt met drugs in disco

ETTEN-LEUR: De politie heeft vrijdagnacht rond 00.45 uur een 20-jarige inwoner van Andel aangehouden in verband met drugsbezit. Dat gebeurde op het Trivium. De man was in een discotheek betrapt op het gebruik van verdovende middelen. Beveiligers droegen hem over aan de politie. Volgens de man gaat het om pep wat hij had gesnoven. Hij verklaarde 2 gram van de drug gekocht te hebben voordat hij naar de disco kwam.

SMS-Alert over vermiste medicijnen

ETTEN-LEUR: De politie heeft zaterdagmiddag een SMS-Alert verspreid naar aanleiding van verloren medicijnen. Een 75-jarige inwoner van Etten-Leur meldde dat hij vrijdag een doosje medicijnen voor hartritmestoornissen was verloren in de omgeving van de Voorsteven. Uiteraard had hij zelf de rourte nog eens nagelopen, maar het doosje niet teruggevonden. Het medicijn, 25 mg lamnocine, is gevaarlijk bij oneigenlijk gebruik. Zover op dit moment bekend is het doosje nog niet teruggevonden.

Man gooit met steen naar agenten

ZEVENBERGEN: De politie heeft vrijdagnacht rond 03.00 uur twee inwoners van Zevenbergen ( 25 en 26 jaar) aangehouden op de Molenstraat. Agenten reageerden op een melding van een mishandeling op de Markt toen ze in de buurt een verdacht persoon wilde controleren. Die bleek niets met de mishandeling te maken te hebben. Kort daarna werden agenten met een steen bekogeld. Die was afkomstig uit een groepje van drie mannen die in een steegje stonden. Het drietal vluchtte weg waarop agenten de achtervolging inzetten en de eerdergenoemde twee mannen konden aanhouden. Daarbij verzette de 26-jarige man zich hevig en bedreigde een agente. De derde persoon is niet aangetroffen. Het tweetal is zaterdag na verhoor op vrije voeten gesteld; ze ontkennen met de steen gegooid te hebben. De politie onderzoekt de zaak.

Bredanaar (64) stalkt ex-vriendin

BREDA: De politie heeft zaterdagavond rond 19.30 uur een 64-jarige Bredanaar aangehouden die het slot van een deur van een woning in de omgeving van de Crogtdijk-Terheijdenseweg had vernield. In de woning woont een ex-vriendin die hij stelselmatig stalkt en lastigvalt. Een getuige zag de man aan de voordeur morrelen en belde de politie. De Bredanaar is in verzekering gesteld.

Overval op cafetaria Lage Kant

BREDA: De politie is op zoek naar drie mannen die zaterdagavond rond 21.30 uur een cafetaria aan de Lage Kant hebben overvallen. De overvallers dwongen twee cafetariamedewerkers geld uit de kassa te halen, onder bedreiging van een mes. Daarna vluchtten ze met een geldbedrag weg. De politie stelt een onderzoek in. De mannen waren alle circa 1.85 meter lang en droegen donkere kleding en bivakmutsen. Getuigen kunnen zich melden op 0900-8844.

Negen aanhoudingen tijdens horecatoezicht zaterdagavond- en nacht

BREDA: In het centrum van Breda zijn zaterdagavond- en nacht tijdens het horecatoezicht in totaal negen personen aangehouden. De politie spreekt, na een rustige vrijdagavond- en nacht zonder aanhoudingen, van een drukke stapavond. Rond sluitingstijd van de cafés waren er relatief veel kleine schermutselingen waaraan agenten de handen vol hadden. Na verhoor konden de negen verdachten, met een proces-verbaal op zak, weer naar huis.

Zaterdagavond- en nacht

Een 20-jarige Bredanaar werd rond 23.00 uur aangehouden nadat een portier van een horecazaak aan de Visserstraat hem betrapte met twee XTC-pillen. Een 37-jarige Bredanaar die zich met de aanhouding bemoeide, vind het nodig om agenten voor homos uit te maken. Hij werd op de Catharinastraat aangehouden wegens belediging. Hij verzette zich kort daartegen.

Een 18-jarige Bredanaar is rond 01.00 uur aangehouden op de Schoolstraat. Hij sloeg op de Havermarkt een 19-jarige stadgenoot die met de (ex)-vriendin van de verdachte door de stad liep.

Op de Havermarkt werd om 02.00 uur een 18-jarige inwoner van Hooge Zwaluwe aangehouden. Na wat onenigheid bij een café aldaar gaf de man een andere stapper een kopstoot, onder het oog van agenten. Rond 02.30 uur is een 16-jarige jongen uit Lage Zwaluwe aangehouden op de Schoolstraat. Hij bemoeide zich met de aanhouding van zijn vriend en viel agenten hinderlijk lastig. Nadat zij hem hadden gewaarschuwd en aangaven te vertrekken, bleef hij vervelend. Toen hij hoorde dat hij was aangehouden, probeerde jongen een van de agenten te slaan. Ook beledigde hij een agente.

Een 24-jarige Bredanaar is om 02.15 uur aangehouden op de Schoolstraat. Hij zou ruzie gemaakt hebben met een portier van een horecazaak. De portier hield de man aan en droeg hem over aan de politie.

Rond 02.45 uur werden twee vechtersbazen aangehouden op de Reigerstraat. Een 22-jarige man uit Rotterdam haalde stevig uit naar een 27-jarige inwoner van Almkerk. Daarop hielden agenten de Rotterdammer. Zijn slachtoffer wilde later weer verhaal bij hem gaan halen en werd weggestuurd door de politie. Hij bleef vervelend, waarna hij ook is aangehouden.

Een 17-jarige Bredanaar is kort na 03.00 uur aangehouden op de Reigerstraat. De jongen was een café uitgezet en maakte zich daarover erg druk. Agenten vroegen hem weg te gaan, maar hij luisterde niet. Gelet op de gespannen sfeer die er hing, hielden agenten de man voor het verstoren van de openbare orde.

Over horecatoezicht Breda

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig: politie, gemeente en horecaondernemers willen dat graag ook zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voort de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig én karaktervol.

Auteur: Andre van den Hul