Ingezonden persbericht


COLIJNSPLAAT,2 december 2006

Moeizame start tijdens de Goofies race van december 2006.

Aan de afgelopen goofies zeilrace vanuit Colijnsplaat namen zaterdag ruim 90 boten deel. De start bleek voor de boten in alle drie gemeten klassen ondanks de tegenstroom een probleem. Opmerkelijk genoeg slaagden alleen de ongemeten boten er in om perfect over de lijn te gaan. Bij de eerste start van de klassen ORC-CLUB 1, ORC-CLUB 2-4 en IMS gingen er massaal zoveel boten te vroeg over de startlijn dat een algemene terugroep nodig was en de start moest worden overgedaan. Ook toen waren er nog boten die te vroeg startte maar omdat de starters goed konden zien wie dat waren kon de wedstrijd gewoon verder doorgaan. In een typische Goofies oplossing kregen de overtreders die niet terugkwamen een straf van 10 minuten bij hun gezeilde tijd. Het eventuele voordeel van de vroege start was daarmee omgezet in een slechte klassering.
Om problemen en schade op de startlijn te voorkomen startte de groep ORC 1 (de snelle ORC boten) apart van de ORC-CLUB 2 tot en met 4. Een drietal schipper had die splitsing van de ORC klasse niet helemaal goed begrepen en voer mee met de verkeerde klasse. Omdat dit verder geen bijzonder voordeel gaf kregen deze boten een uitslag in die (verkeerde) klasse.

Bij de IMS boten won De Holmatro van Jaap Meijer uit Kortgene voor schipper van Santen uit Leeuwedorp met de ROARK (de Zeeuwse promotie boot) Peter de Ridder uit Gorkum met zijn boot de Checkmate 3 werd 3e

Bij de ORC-CLUB 1 boten was de
Eerste plaats voor schipper Ralph Berkmans uit Antwerpen met zijn gloednieuwe boot de Swisslife 2 voor Johan Bol met de A Boen die 2e werd Derde werd de Playstation 4 van Luc Feremans uit Antwerpen De Swisslife 2 is nog zo nieuw dat zij nog vaart met een voorlopige handicap.

Bij ORC-CLUB 2 t/m 4 won Hans Zuiderbaan uit Terneuzen met de Tweegezusters voor Henk van Zweeden uit Middelburg met de Beau Bateau en de Madness van schipper Mezger uit Woudrichem.

Bij de ongemeten boten won De Pepper van schipper Stef Bastenie uit Malle (B)voor de familie Wams uit Wolphaartsdijk met de Crossroads en Luc van Aertsen uit Stabroek (B) met zijn boot de Jolly Brise die derde werd.

algemene informatie.
De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen" email Goofies@zeelandnet.nl Bijlage complete uitslagen in HTML