Politie Twente

Persberichten Politie Twente 4 december 2006

Automobilisten en bromfietser rijden onder invloed

Enschede/Hengelo/Oldenzaal

Op zondag 3 december om 12.25 uur vond een aanrijding met materiele schade plaats op de Parkweg in Enschede. Een van de betrokkenen, een 51-jarige vrouw uit Enschede, had te veel gedronken en werd aangehouden. Aan het politiebureau was de uitslag van de ademanalysetest 2,24 promille. Het rijbewijs van de Enschedese is ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op. (06-161183)
Tijdens een verkeerscontrole op de Hermesstraat in Hengelo werd op zondag 3 december om 23.50 uur een 49-jarige man uit Hengelo aangehouden voor het rijden onder invloed. De man moest mee naar het politiebureau. Daar wees de ademanalysetest 1,67 promille uit. Het rijbewijs van de recidivist werd ingevorderd. Tegen de man wordt wederom proces-verbaal opgemaakt. (06-161315)
Een 34-jarige bromfietsbestuurder uit Oldenzaal is in de nacht van zondag 3 op maandag 4 december om 01.35 uur aangehouden op de Prins Hendrikstraat in Oldenzaal. Surveillerende agenten zagen dat de man hen al slingerend tegemoet kwam rijden. Zij gaven de man een stopteken waaraan hij voldeed. De bromfietser was zeer onvast ter been, rook naar alcohol, had bloeddoorlopen ogen en sprak met dubbele tong. De man werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De ademanalysetest wees 1,91 promille uit. De politie maakt proces-verbaal op. (06-161330)
Het rijbewijs van een 55-jarige man uit Haaksbergen werd op maandag 4 december ingevorderd. De man reed die nacht om 02.20 uur op de Breemarsweg in Hengelo en werd door politieagenten aan de kant gezet. De man verkeerde dusdanig onder invloed van alcohol dat hij niet in staat was om te blazen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Omdat de verdachte niet wilde meewerken aan een ademonderzoek werd een arts gewaarschuwd om bij hem een bloedproef af te nemen. De verdachte weigerde hieraan mee te werken. De 55-jarige werd ter ontnuchtering en voor verhoor opgesloten. De politie maakt tegen de man proces-verbaal op voor het rijden onder invloed en het weigeren mee te werken aan een ademonderzoek en een bloedonderzoek. (06-161337)

Agenten overmeesteren zeer agressieve man op het AZC

Almelo

Met spoed werd de komst van de politie op zondag 3 december om 22.00 uur verzocht op het terrein van het asielzoekerscentrum in Almelo. Een zeer agressieve bewoner zou tijdens een ruzie in het centrum met messen lopen zwaaien. Verder zou hij bewoners en beveiligingsmedewerkers met de dood bedreigen. Ter plaatse troffen de politiemensen de 20-jarige bewoner uit Guinee buiten het gebouw. Zij zagen dat de man twee grote messen in zijn handen hield. Hij kwam dreigend op de agenten af. De man werd gesommeerd de messen te laten vallen waaraan hij niet voldeed. Hij schreeuwde dat hij de agenten en de aanwezige politiehond zou doodsteken. Een agent was genoodzaakt zijn dienstpistool te trekken en richtte deze op de benen van de man. Hij luisterde niet en kwam steeds dichter bij. Andere toegesnelde agenten probeerden de man tegen te houden door pepperspray te gebruiken. Hierop liet de man de vleesmessen vallen en kon hij door een politiehond worden overmeesterd. De verdachte werd aangehouden en in de boeien geslagen. Hij is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau en aldaar opgesloten. Twee beveiligingsmedewerkers van het asielzoekerscentrum hebben tegen de verdachte aangifte van bedreiging met de dood gedaan. De politie maakt proces-verbaal op. (06-161297)

Autobrand

Enschede

Op zondag 3 december om 23.55 uur werd bij de politie een autobrand gemeld op de Dennenweg in Enschede. Bij aankomst van de politie bleek de auto van een 50-jarige Enschedeër in brand te staan. De brandweer kwam ter plaatse en verrichtte bluswerkzaamheden. Getuigen meldden dat zij kort voor de brand een man bij de auto hebben gezien die in een grijze Peugeot 205 stapte waarin nog twee andere mannen zaten. De politie heeft een onderzoek ingesteld en sluit brandstichting niet uit. Eventuele andere getuigen worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, 0900-7000. Aangifte van de autobrand wordt nog gedaan. (06-1261316)

Jongens bekennen plaatsen beelden op internetsite

Enschede

Twee Enschedese jongens van 14 en 17 jaar hebben bekend dat zij op een internetsite beelden hebben geplaatst van o.a. het afvuren van een wapen, het maken van molotovcocktails en het in brand steken van coniferen.

Rond de 20e november werd de politie Twente getipt door medewerkers van RTV Oost dat op een bepaalde internetsite de hierboven genoemde zaken werden getoond. Twee dagen daarna kwamen de moeders van de 14- en 17 jarigen met hun zoons aan het afdelingsbureau Enschede-Zuid. Zij hadden het verhaal in de krant gelezen en op RTV Oost gezien. Een van de moeders had haar zoon, de 14-jarige, op de beelden van RTV Oost herkend toen hij, naar later bleek, een vuurwerkpistool afvuurde.

Uit de verhoren van de twee kwam vast te staan dat inderdaad de 14-jarige het vuurwerkpistool had afgevuurd en dat zij daarvan opnamen hadden gemaakt met een mobiele telefoon. Deze beelden waren geplaatst op de internetsite. Hierbij werden tevens beelden van het in brand steken van de coniferen en het maken van molotovcocktails geplaatst die door de 14-jarige waren gedownload van een andere site en onder zijn account op de site waren gezet waar ook het afvuren van het pistool was geplaatst. Direct nadat de ontdekking had plaatsgevonden, zijn de beelden door de 14-jarige verwijderd.

Het gebruikte vuurwerkpistool is inbeslaggenomen. De twee jongens verklaarden dat ze dit pistool tijdens de zomervakantie in een park in hun woonwijk hadden gevonden.

In overleg met justitie zal worden bepaald wat er verder met deze twee moet gebeuren. (06-156095)

Sonja Eerhard: 053-4555588

---- --