Ingezonden persbericht


Alcoholgebruik door kinderen en andere onderwerpen in Psy 13/2006

Persbericht

Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg

Dossier: Drinkende pubers

In Nederland wordt door kinderen tussen de twaalf en zestien jaar uitzonderlijk veel alcohol gedronken. Zo is bijna dertig procent van de dertienjarigen al eens dronken geweest. Bij vijftienjarigen is dit percentage gestegen tot ruim zestig procent. Op eerstehulpposten van ziekenhuizen worden steeds vaker jonge pubers met een alcoholvergiftiging binnengebracht. Ouders zijn vaak onwetend over de alcoholconsumptie van hun kinderen. Maar thuis staat wel een 'beertender' op het aanrecht. Gedragsneuroloog Klaas Arts legt uit hoe funest alcohol is voor het puberbrein. Hij waarschuwt: 'Als we het drinkgedrag van de jeugd niet aanpakken, komt er een ramp op ons af.' Alleen drastisch ingrijpen kan deze ramp voorkomen, zeggen hoogleraren Rutger Engels en Reinout Wiers. Het is een ongemakkelijke boodschap die wordt afgegeven: geen alcohol onder de zestien, ouders moeten niet drinken in het bijzijn van jonge kinderen, en wat misschien wel het moeilijkste is: ze moeten zo min mogelijk met hun tienerkinderen over alcohol praten. 'Ouders moeten de touwtjes in handen nemen door strenge regels te stellen', zegt ook onderzoeker Haske van der Vorst, die drie jaar lang het drankgebruik volgde in 428 gezinnen.

Verder in Psy:

Strikt dieet werkt bij adhd
Veel symptomen van adhd kunnen verdwijnen met een uitgekiend dieet, zo wijst recent onderzoek uit. Een interview met Marjan de Boer van de Nederlandse Voedselallergie Stichting, maar vooral ook de moeder van Mark. Haar zoon was als kind onhandelbaar. Geen concentratie, dwangmatig, depressief. Door een strikt dieet veranderde Mark van een kind dat zich nauwelijks redde op het speciaal onderwijs tot een succesvolle jurist. De Boer ziet in medische kringen veel weerstand tegen het zogeheten 'eliminatiedieet'. Veel meer kinderen zouden er profijt van kunnen hebben, stelt ze. In Engeland is het dieet inmiddels doorgedrongen tot het behandelprotocol. In Nederland krijgen ouders er alleen iets over te horen als ze er uitdrukkelijk naar vragen.

Hoop voor onhandelbare patiënten
Het duurt nog even maar er komen twee nieuwe klinieken voor onhandelbare psychiatrische patiënten bij wie de gewone behandeling niet aanslaat. Deze patiënten kunnen met hun agressie en onberekenbare gedrag een hele afdeling ontwrichten. In Limburg bleek zo'n patiënt al tweehonderd dagen alleen opgesloten te zitten in een klein kamertje met een kooiachtige uitloop naar buiten. Om wat voor soort patiënten gaat het eigenlijk en bestaan er behandelingsmogelijkheden voor hen? Heeft de psychiatrie eigenlijk wel een antwoord?

Opinie: De zorg voor suïcidale mensen in Nederland is kortzichtig, nerveus en gebaseerd op achterhaalde veronderstellingen. Psychiater Jan Mokkenstorm pleit voor een radicaal andere aanpak.

Psy kan worden aangevraagd bij de redactie.
Tel. 033 4608953
E-mail: redactie@psy.nl