FNV

CAO-onderhandelingen Unilever lopen vast

Het gesprek over een nieuwe CAO bij Unilever is vanmiddag vastgelopen. Breekpunt zijn voorstellen van Unilever over verdere flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden en de weigering om over werkzekerheid afspraken te maken.

Lucas Vermaat, bestuurder FNV Bondgenoten: Onze inzet bij de CAO-onderhandelingen is een werkzekerheidgarantie voor de komende drie jaar. Dat dit nodig is blijkt bijvoorbeeld uit de gisteren door Unilever aangekondigde reorganisatie. Unilever liet toen weten dat er 60 arbeidsplaats in Nederland zullen verdwijnen. Vermaat betwijfelt of dit zonder gedwongen ontslagen kan. Vermaat: Ik verwijt Unilever dat ze alleen voor kostenreductie gaan en geen afspraken met ons willen maken over productiviteitsstijging zonder vooraf allerlei voorwaarden vooraf te stellen.

Daarnaast wil Unilever de CAO verder uitkleden en deels terugbrengen tot een raamwerk CAO. Per locatie wil het bedrijf met de OR afspraken maken over bijvoorbeeld het verlengen van de arbeidsduur en het verlagen van toeslagen. Het geld dat dit oplevert zou volgens Unilever onder meer gebruikt moeten worden voor scholing van medewerkers en investeringen in het machinepark. Vermaat: dit is niet de manier om concurrentie met de lage lonenlanden aan te gaan.

FNV Bondgenoten wil in de nieuwe CAO af van de Resultaat Afhankelijke Beloning (RAB) omdat dit niet motiverend blijkt te zijn voor de medewerkers. FNV Bondgenoten stelt voor om de RAB in te ruilen voor een systeem van winstdeling. Unilever voelt hier niets voor. Afspraken over een verbetering van de aanvulling bij arbeidsongeschiktheid zijn voor Unilever onbespreekbaar.

Ook wat betreft de loonsverhoging is er een geschil. In de CAO met een looptijd van twee jaar biedt Unilever twee maal 1,5 procent voor. FNV Bondgenoten vraagt 2 en 3 procent.

FNV Bondgenoten gaat nu eerst haar leden raadplegen.
---