LEI

Agrarisch ondernemerschap


5 dec 2006
Onderdeel: LEI

Het LEI speelt namens Wageningen UR een rol bij de ontwikkelingen rond het Consortium Ondernemerschap i.o. Het consortium wil dat het ondernemersklimaat en het ondernemerschap op het platteland worden versterkt, zodat de land- en tuinbouw vitaal en het platteland en met name ook de dorpen leefbaar blijven.

Op 27 oktober 2006 hebben Vinus Zachariasse en Bert Smit een presentatie gegeven, getiteld âMeeting future challenges. The set up for a new program on entrepreneurship in Dutch agricultureâ. Dat was tijdens de workshop Exploring Rural Entrepreneurship: Imperatives and Opportunities for Research die georganiseerd werd door ERS-USDA (Economic Research Service) in Washington DC. Net als in de VS moet ook in Nederland een verdere en sterke daling van het aantal productiebedrijven in de land- en tuinbouw verwacht worden. Landbouwbeleid wordt meer en meer plattelandsbeleid.

Tijdens de workshop is een netwerk (âCommunity of Practiceâ) opgezet van onderzoekers die zich met projecten rond âplattelandseconomieâ bezighouden. In de diverse presentaties werd aandacht besteed aan activiteiten om het platteland nieuw leven in te blazen, zowel binnen als buiten de landbouw: streekproducten, microkredieten, doorstart van houtzagerijen, training en coaching van ondernemers. In de VS lijkt het probleem van verarming van het platteland groter dan in Nederland. Zachariasse en Smit gingen onder andere in op multifunctionele landbouw, die voor een deel zich volledig los zal gaan maken van productielandbouw. Bijzondere interesse had men overigens voor zorglandbouw, een sector die in de VS nog niet bekend is.

Contact
Bert Smit
bertb.smit@wur.nl

0320-293528
» meer Contact