Samenwerkingsconvenant aanpak malafide huiseigenaren Rotterdam

Lmv
http://www.lmv.nl/

Op 5 december 2006 mede ondertekent de Landelijke Makelaars Vereniging LMV het samenwerkingconvenant inzake de aanpak van malafide praktijken met vastgoed in Rotterdam. Dit convenant, als resultaat van het zogenaamde Alijda-panden project, behelst de multidisciplinaire aanpak van wantoestanden met onroerend goed. Vrijwel alle betrokken partijen rondom de bestrijding van malversaties slaan de handen ineen teneinde deze praktijken een halt toe te roepen. Betrokken partijen zijn onder andere het Openbaar Ministerie Rotterdam, de politie Rotterdam-Rijnmond, het Koninklijk Notarieel Broederschap, het FIOD-ECD, de Nederlandse Vereniging van Banken, de Nationale Hypotheek Garantie en de Landelijke Makelaars Vereniging LMV.

De bedoeling van het convenant is om een eind te maken aan fraude met onroerend goed (in eerste instantie) in Rotterdam in de breedste zins des woord. Fraude middels handel vanuit drugspanden, illegale verhuur en verhuur aan illegalen, fraude middels wietplantages, illegale bordelen en onrechtmatige verhandelingen van onroerend goed moet worden bestreden en voorkomen. De formele doelstelling is geformuleerd als de samenwerking tussen de deelnemende organisaties bij de aanpak van de overlast en de illegale / onrechtmatige praktijken als gevolg van handelen en/of nalaten van de (Rotterdamse) huiseigenaren met betrekking tot hun pandenbezit, structureel te bewerkstelligen dan wel te verbeteren en te intensiveren, om op deze wijze voornoemde overlast en illegale / onrechtmatige praktijken te verminderen; het woon- en leefklimaat van bewoners van Rotterdam te verbeteren en onveiligheidsgevoelens te verminderen; en efficiënter gebruik van overheidsgelden te effectueren.

Ed van de Bijl, directeur Landelijke Makelaars Vereniging LMV: De LMV ondersteunt dit convenant volledig en zal alles in het werk stellen om vanuit de makelaars professie waar nodig en mogelijk keihard in te grijpen en tuchtrechterlijk haar bijdrage te leveren. Recent is de LMV gestart met tuchtrechterlijk onderzoek naar mogelijke malversaties met taxaties in het kader van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hypotheekverstrekkingen. Een aantal dossiers lijkt raakvlakken te hebben met de situatie zoals die in Rotterdam bij het Alijda-panden project naar voren komen. Overleg tussen de NHG en de LMV bleek in deze essentieel. Ook hier, met dit convenant, dient sprake te zijn van samenwerking met de opsporingsinstanties en branche organisaties als de LMV. Het kan en mag niet zo zijn dat een zeer beperkt aantal malafide handelaren een complete beroepsgroep in diskrediet brengen. Als belangenbehartiger zullen wij dit nimmer accepteren. Te veel consumenten worden het slachtoffer van criminelen die zich veilig wanen in de vastgoed handel. Paal en perk dienen hier te worden gesteld, hierover is geen discussie mogelijk.

Dick Hendriks, lid Raad van Bestuur van de Landelijke Makelaars Vereniging LMV: Ik ben zelf jaren werkzaam geweest als politieman voordat ik de opleiding tot makelaar ben gaan volgen en ook het vak ben gaan uitoefenen. Het onderwerp fraude heeft dan ook mijn bijzondere aandacht. Als geen ander weet ik dan ook waar ik over praat. Al jaren lang vraag ik vanuit de LMV om aandacht voor met namen het voorkomen, maar ook het bestrijden, van fraude met onroerend goed ( in het algemeen) en taxaties in het bijzonder. De LMV heeft het meldpunt Malafide Taxaties opgericht en vorig jaar hebben wij ook de website Meldpunt Malafide Makelaars ingericht, van waaruit wij onderzoek doen naar malafide praktijken. Wij hebben een goede samenwerking met banken waar het gaat om verdachte taxaties, maar met dit convenant willen wij de lat nog hoger leggen. Eigenlijk moeten alle betrokken disciplines laagdrempelig een beroep kunnen doen op onze expertise om een oordeel te kunnen vormen of er sprake is van fraude of niet. Ik wil als bestuurslid uiteindelijk garant kunnen staan dat een LMV makelaar nimmer betrokken is bij welke vorm van fraude dan ook. Het zelfreinigende effect van de brancheorganisatie staat voor mij buiten kijf, wie buiten de pot piest kan het wat ons betreft verder vergeten. Geen discussie mogelijk en waar nodig werken wij mee aan strafrechterlijke vervolging, voor zover dit binnen ons mandaat valt.

Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Landelijke Makelaars Vereniging LMV
Telefoon: 0182 380096 of
Ed van de Bijl, directeur LMV, mobiel 06-20000179
evdbijl@lmv.nl