Stichting Natuur en Milieu

Tweede Kamerleden ontvangen groene schatkist

5 december 2006 - De FNV en Stichting Natuur en Milieu hebben op dinsdag 5 december een nieuw, groen en sociaal belastingplan aan de Tweede Kamer aangeboden. Het nieuwe belastingplan omvat een lastenverschuiving van 10 miljard euro van belasting op arbeid naar belasting op milieugebruik. Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu: 'Groene belastingen zijn goed voor het milieu, innovatie en de werkgelegenheid'.

De FNV en Stichting Natuur en Milieu pleiten voor een ingrijpende belastingherziening in de komende kabinetsperiode, die is gericht op vergroting van arbeidsdeelname, het stimuleren van duurzame ontwikkeling, versterking van de economie en het innovatievermogen, en een rechtvaardige inkomensverdeling. Er is per saldo geen sprake van belastingverhoging.

De lasten op arbeid zijn in de afgelopen periode fors gestegen, wat de ontwikkeling van de werkgelegenheid belemmert. Tegelijkertijd vormt het gebrek aan duurzame ontwikkeling een grote bedreiging voor onze toekomst.

Succes groene belastingen bewezen in andere EU landen In het rapport De groene schatkist van Natuur en Milieu worden vijftien voorstellen gedaan voor belastinghervormingen die bijna allemaal in één of meerdere EU-landen zijn ingevoerd. Het gaat hierbij om voorstellen als het extra belasten van verpakkingsmateriaal, batterijen en bestrijdingsmiddelen, en het invoeren van een open-ruimteheffing. Daarnaast zijn er ook fiscale maatregelen nodig om milieuonvriendelijke vormen van mobiliteit extra te belasten, zoals een ticketheffing voor vliegverkeer, de invoering van kilometerprijzen, het verhogen van de belastingen op bestel- en vrachtautos en het verhogen van dieselaccijns.

Met de groene belastingopbrengsten kunnen de tarieven voor de eerste twee belastingschijven fors omlaag, tot onder het niveau van de belastingherziening in 2001. Daarnaast zijn gerichte fiscale maatregelen nodig om de koopkracht van de laagste inkomens te verbeteren, de armoedeval te verkleinen en de arbeidsparticipatie te verhogen. Dit kan door de introductie van een inkomensafhankelijke arbeidskorting en een versterking van het draagkrachtprincipe in de belastingwetgeving.

Voor meer informatie over de nieuwe belastingplannen kunt u contact opnemen met:
Natuur en Milieu: Jeroen Winckers, via e-mail of telefonisch: 030-2348 272 / 06-4355 7585;
FNV: Harrie Lindelauff, harrie.lindelauff@vc.fnv.nl of 020-5816552.

Download het rapport 'De Groene schatkist. Vijftien belastingvoorstellen voor milieu en innovatie' (pdf 1645 kB)

Lees de aanbiedingsbrief (4 december 2006)

Publicatiedatum: 05-12-2006