Gemeente Amsterdam



NDSM-veer vaart vanaf januari tussen Houthavens, NDSM-terrein en Centraal Station

5 december 2006
-

Het NDSM-veer (tussen het Centraal Station en het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord) stopt vanaf 1 januari ook bij de Houthavens (Westerpark). Het Distelwegveer, dat vaart tussen de Houthavens en de Distelweg in Amsterdam-Noord, komt te vervallen. Dit veer heeft een belangrijk deel van zijn oorspronkelijke functie verloren. Bovendien ligt de aanlandingplek Distelweg op een afgelegen en moeilijk bereikbaar deel van een industrieterrein. Het NDSM-terrein ligt veel gunstiger en is sterk in ontwikkeling door de aanwezige studentenhuisvesting en de komst van creatieve bedrijven als MTV en IDTV.

De nieuwe route gaat van CS via het NDSM-terrein naar de Houthavens en vice versa. Het veer zal op werkdagen tussen 06.40 en 20.00 uur frequenter gaan varen, van twee naar drie keer per uur. 's Avonds en in het weekend vaart het veer twee keer per uur, alleen tussen CS en het NDSM-terrein. Het veer blijft ook komend jaar gratis.

Het NDSM-veer is, in tegenstelling tot het Distelwegveer, uitsluitend toegankelijk voor voetgangers en (brom)fietsers, niet voor auto's. Met de opheffing van het Distelwegveer wordt het autoverkeer dat momenteel het veer gebruikt als sluiproute om in de spits de bestaande tunnels te mijden, geweerd. De opheffing betekent dus ook een vermindering van het auto- en vrachtverkeer door de stadsdelen Amsterdam-Noord en Westerpark.

Het Distelwegveer vaart sinds 1958 tussen de Houthavens en de Distelweg. Het is een autoveer dat stamt uit de tijd dat de IJtunnel en Coentunnel er nog niet waren, zodat auto's met een autoveer moesten worden overgezet. Het veer vaart momenteel alleen op werkdagen tussen 06.30 en 20.00 uur.

Het NDSM-veer is in juli 2004 voor het eerst in gebruik genomen en sindsdien een groot succes. Met de extra stop in de Houthavens zal het veer nog intensiever worden gebruikt.

Behandeling in de raadscommissie is op 6 december.

Stefan Rutte