Gemeente Rotterdam

Nr 238.
5 december 2006

Twee convenanten in aanpak malafide huiseigenaren

Rotterdam pakt hypotheekfraude hard aan

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) heeft vandaag in het Rotterdamse stadhuis twee convenanten ondertekend die ertoe moeten leiden dat de hypotheekfraude in de stad wordt teruggedrongen.

Deze convenanten zijn een nieuw aanvullend middel in de Rotterdamse aanpak van malafide huiseigenaren. Deze integrale aanpak, onder de naam 'Alijda-panden', omvat ondermeer het beheren en aanvullen van de lijst met malafide huiseigenaren. Op basis van deze lijst werken verschillende instanties, zoals het Openbaar Ministerie, Rijksbelastingen, politie en Bouw- en Woningtoezicht samen in de bestrijding van overlast en illegale praktijken door huizenbezitters. Door het slecht onderhouden van hun huizenbezit werken zij verslechtering van het woon- en leefklimaat in de hand, werken zij mee aan de verpaupering van de stad en misbruiken zij overheidsgeld.

De twee convenanten leiden tot een integrale aanpak van alle partijen die bij malafide praktijken zijn betrokken. Allereerst moet de intensieve samenwerking het handelen van malafide huiseigenaren een halt toeroepen. Partners gaan elkaar op de hoogte brengen van verdachte transacties. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker om met vervalste stukken (taxatierapport, loonstrookjes, etc.) een veel te hoge hypotheek aan te vragen. Maar de deelnemende partijen maken het ook mogelijk dat de leden van hun eigen beroepsgroep tuchtrechtelijk op de vingers worden getikt en, indien nodig, strafrechtelijk vervolgd. Dit alles moet ertoe leiden dat fraude met hypotheken wordt voorkomen en dat het misbruik van de Nationale Hypotheek Garantie wordt teruggedrongen. Panden waar nu keer op keer mee wordt gefraudeerd, worden aangekocht door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en daarna gerenoveerd en verkocht door NV Stads Vastgoed.

Het eerste convenant is getekend tussen de Nederlandse Vereniging van Banken, de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken, het Openbaar Ministerie in Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (afdeling Rotterdam), de Vereniging van Register Vastgoed Taxateurs, de Landelijke Makelaars Vereniging, de Politie Rotterdam-Rijnmond, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (ring Rotterdam), de Stichting WEW en de gemeente en heeft betrekking op de aanpak van malafide eigenaren en hypotheekfraude in Rotterdam. Het tweede convenant is getekend tussen de Stichting WEW, de NV Stads Vastgoed en de gemeente en heeft betrekking op de verwerving, verbetering en verkoop van met Nationale Hypotheek Garantie gefinancierde woningen.

noot voor de redactie/