Zoogdiervereniging vzz

Verspreidingsonderzoek levert een nieuwe soort voor Texel op

Afgelopen maanden is door de Zoogdiervereniging VZZ een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van de noordse woelmuis op Texel; een bijzondere soort die alleen in Nederland voorkomt. Naast noordse woelmuizen werd ook de eerste huisspitsmuis gevangen. Deze soort was tot dan toe nog niet bekend van het eiland. De afgelopen decennia zijn van het merendeel van de Waddeneilanden introducties bekend geworden van voorheen ontbrekende kleine zoogdiersoorten. Begin dit jaar werd ook op Ameland voor het eerst een huisspitsmuis waargenomen. De soort was waarschijnlijk via een lading boompjes op het eiland terechtgekomen. De huisspitsmuis blijkt nu dus ook op Texel te zijn geïntroduceerd.

Het muizenonderzoek op Texel vond plaats in het kader van de Inhaalslag Verspreidings Onderzoek Nederlandse Zoogdieren. Door heel Nederland zijn vrijwilligers actief op zoek naar zoogdieren en verzamelen op die manier waarnemingen. Daarnaast vinden er diverse monitoringsprojecten voor zoogdieren plaats. Ondanks deze inspanningen is van veel soorten niet bekend of ze in bepaalde gebieden voorkomen. Komende maanden zal in het kader van deze .inhaalslag. geprobeerd worden een actueel beeld te krijgen van de verspreiding van enkele bijzondere soorten. Er zal gericht gezocht worden naar boommarter, waterspitsmuis, noordse woelmuis, eikelmuis, hazelmuis en een aantal vleermuissoorten. De Zoogdiervereniging VZZ wordt hierbij ondersteund door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Zoogdieronderzoek kenmerkt zich door de diversiteit aan methoden om te achterhalen of een soort ergens wel of niet voorkomt. Soorten als konijn en ree laten zichzelf nog wel eens zien, maar bijvoorbeeld van de das zijn vaak alleen zijn burcht of sporen te vinden. Vleermuizen kunnen door het gebruiken van een batdetector ongestoord .s nachts worden gevolgd en op die manier komen we veel over hun verspreiding en landschapsgebruik te weten. Muizen worden doorgaans geïnventariseerd met life-traps of door braakballen te pluizen. Een andere methode is de prooien waar huiskatten mee thuis komen te verzamelen.

Uit de vondst van de huisspitsmuis op Texel blijkt dat we nog lang niet alles over de verspreiding van de zoogdieren in Nederland weten. Om heel Nederland in kaart te brengen is veel hulp nodig. Heeft u een zoogdier gezien of heeft uw kat een muis gevangen, meldt dit dan bij de Zoogdiervereniging. Via de website www.vzz.nl kunnen waarnemingen doorgegeven worden. Om zeker te weten welke muis uw kat heeft gevangen vragen wij u een foto mee te sturen waarop de muis duidelijk zichtbaar is.


--------------------------------------------

Onderschrift redactie:
Meer informatie: Rob Koelman 06-14406960 / 050-3128698 / rob.koelman@vzz.nl of Neeltje Huizenga: 026-3705318 / 06-26294659 / neeltje.huizenga@vzz.nl

Zoogdiervereniging VZZ
Oude Kraan 8
6811 LJ Arnhem

026-3705318
Website: www.vzz.nl en www.vleermuis.net