Aedes

Corporatie In Groningen wint Het Glazen Huis 2006


5 december 2006

Woningcorporatie In Groningen is uitgeroepen tot winnaar van 'Het Glazen Huis'. Deze prijs is op 5 december 2006 voor de eerste keer uitgereikt aan de corporatie die het hoogst scoort op kwaliteit, professionaliteit en transparantie van de maatschappelijke verantwoording. Daarbij staan de jaarverslagen van de corporaties centraal. Uit 103 inzendingen koos de jury het uit het oogpunt van verantwoording beste jaarverslag van corporaties in Nederland.

Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, over het winnende jaarverslag van In Groningen: 'De jury is onder de indruk van de natuurlijke wijze waarop in het jaarverslag de corporatie met haar omgeving wordt verbonden. In Groningen heeft haar jaarverslag duidelijk van buiten naar binnen geschreven, zowel in taal als in keuze van onderwerpen. Het jaarverslag geeft goed inzicht in de organisatie en biedt daarnaast ruimschoots in- en externe ankerpunten om de geleverde prestaties te kunnen beoordelen. Het jaarverslag heeft een no-nonsense uitstraling die de jury vindt passen bij een maatschappelijke onderneming: het is goed vormgegeven, maar niet te duur.'

De themaprijs 'Effectieve belanghoudersparticipatie', voor corporaties die in hun jaarverslag laten zien hoe zij zich door hun omgeving laten beïnvloeden, ging naar Wonen Limburg. De jury is enthousiast over de aandacht in het verslag voor de belanghouderconferenties. Het expliciet ophalen van de visie van belanghouders op de opgave van Wonen Limburg getuigt van moed en laat volgens de jury zien dat de organisatie zich kwetsbaar durft op te stellen.

'Het Glazen Huis' is een initiatief van SEV en PricewaterhouseCoopers (PwC). De jury: voorzitter Wim van de Donk, Andrée van Es (voorzitter GGZ Nederland), Pieter Hilhorst (radiomaker en columnist de Volkskrant) en Jaap Winter (partner De Brauw Blackstone Westbroek). Derk Windhausen (vennoot bij Slot & Partners) ondersteunde de jury als secretaris.


* www.glazenhuisprijs.nl

* Het Glazen Huis; prijsvraag transparante corporaties 2006 - Aedesnet, d.d. 24 juli 2006