Defensie: EUFOR DRC terug in Nederland

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Dinsdag 5 december keert de hoofdmacht van de missie EUFOR DRC terug uit de Democratische Republiek Congo. Ze wordt op de militaire luchthaven in Keulen (Duitsland) onthaald door de plaatsvervangend directeur operaties brigadegeneraal Ruud de Pruyssenaere de la Woestijne en de commandant van 11 Luchtmobiele Brigade brigadegeneraal Mark van Uhm. Deze hoofdmacht bestaat uit 40 militairen en staat onder leiding van Luitenant-kolonel Bernard Wulfse.

Het peloton komt gelijktijdig terug met een deel van hun Duitse collega"'s. De Duitse Minister van Defensie zal hen ontvangen en toespreken.

EUFOR DRC heeft sinds juli van dit jaar de VN MONUC missie ondersteund in de periode rondom de presidentsverkiezing. Zij waren in de regio aanwezig als zogenaamde 'on call forces' in het buurland Gabon om bij ongeregeldheden snel ingezet te kunnen worden in Kinshasa, de hoofdstad van de DR Congo. Het peloton, dat onder bevel stond van een Duitse compagnie, is tijdens de missie drie maal in Kinshasa ingezet.

Mede door de nadrukkelijke aanwezigheid van de EUFOR-troepen is de situatie rondom de verkiezingen niet geëscaleerd. De presidentsverkiezing is uiteindelijk in twee rondes beslist in het voordeel van Joseph Kabila.

Het medisch detachement blijft nog tot 18 december in het gebied aanwezig. Dit detachement bestaat uit 6 militairen.