Ministerie van Financiën

Douane verandert

nieuwsbericht | 05-12-2006 | Directie Voorlichting

In een brief aan alle douanemedewerkers kondigt de directeur-generaal Belastingdienst wijzigingen van de werkprocessen aan. In de periode 2007-2012 zal de douaneorganisatie en het douanewerk veranderen.

Verschillende ontwikkelingen leiden tot een reorganisatie van de Douane. De EU vraagt aan de buitengrens (van de EU) een betere controle op veiligheidsaspecten, de goederenstromen aan de buitengrens zullen sterk groeien. Daarnaast staat een herontwerp van de douaneprocessen op stapel met verdergaande automatisering. Er zal meer aangehaakt worden bij de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. Deze zullen worden gecertificeerd op de integriteit van de bedrijfsprocessen, de organisatie en het daarin werkzame personeel. Het gevolg zal zijn dat het douanewerk in het binnenland gaat verdwijnen en aan de buitengrens zal toenemen.

De Management Teams van de vier douaneregio's bereiden de reorganisatie gezamenlijk voor en voeren die ook samen uit. Er is geen sprake van één big-bang, maar er wordt een 'dakpanreorganisatieplan' gemaakt, waarin per moment wordt bepaald wat de organisatie gaat doen. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen en er geen verplichte verplaatsingen over grote afstanden zullen plaats vinden.

Toekomstige veiligheidseisen zullen er op Schiphol toe leiden dat passagiers door drie instanties gecontroleerd gaan worden. Financiën start een onderzoek in hoeverre een nieuwe organisatie alle controles kan verrichten.

Meer informatie


* Brief directeur-generaal Belastingdienst Bijlage | 05-12-2006 | PDF bestand, 30.0 kb
* Europese Verordening nr. 648/2005
Bijlage | 05-12-2006 | PDF bestand, 123.0 kb

Zie ook


* Website Douane


* Laatst aangepast: 05-12-2006