Gemeente Delft

Herbeoordeling van vier schetsontwerpen

Delft trekt het voornemen in om een ontwerpopdracht voor het stadskantoor met stationshal te gunnen aan twee architecten. In plaats daarvan worden de vier schetsontwerpen opnieuw beoordeeld. Dit gebeurt op korte termijn.

Aanleiding voor de herbeoordeling zijn de aard en diversiteit van de bezwaren die architecten hebben ingediend tegen de gevoerde selectieprocedure. De herbeoordeling vindt nog deze maand plaats. Dat gebeurt door de selectiecommissie die de schetsontwerpen eerder heeft beoordeeld. Afhankelijk van de uitkomst van de herbeoordeling wordt een besluit genomen over het vervolg van de selectieprocedure. De betrokken architecten zijn hierover geïnformeerd.

Een herbeoordeling past binnen de regels die gelden voor aanbestedingen, als bezwaren daartoe aanleiding geven. Bovendien voorkomt het tijdrovende juridische procedures, die schade kunnen opleveren in de onderlinge relaties.

Begin dit jaar zijn vier architecten uitgenodigd om een schetsontwerp te maken voor het nieuwe stadskantoor met stationshal: Kraaijvanger * Urbis, Mecanoo, Soeters Van Eldonk Ponec en Rudy Uytenhaak. Na beoordeling van de ontwerpen door een selectiecommissie en een meningspeiling onder Delftenaren eindigden Soeters en Uytenhaak gelijk, terwijl Mecanoo moest worden uitgesloten op basis van een kostentoets. Op grond van deze uitkomst maakte het college in oktober bekend Soeters en Uytenhaak opdracht te willen geven elk een volgende fase van de ontwerpopdracht te maken, om op basis daarvan de definitieve keuze te maken.

Tegen dit voornemen konden de architecten volgens de procedure bezwaar maken, door een kort geding aanhangig te maken. Dat is gebeurd door drie bureaus: Mecanoo, Kraaijvanger * Urbis en Soeters. Gezien deze bezwaren is het voornemen tot gunning ingetrokken. Door een herbeoordeling te laten plaatsvinden worden de bezwaarmakers tegemoet gekomen.

Het stadskantoor gaat ruimte bieden aan de publieksbalies en voorziet in werkplekken voor ongeveer 1000 medewerkers van de gemeente. Het stadskantoor wordt gecombineerd met de hal van het nieuwe NS-station Delft. De nieuwbouw komt aan de noordkant van het Stationsplein (aan de kant van de Houttuinen) en ligt grotendeels boven de spoortunnel.

De bouw van het station en het stadskantoor begint in 2009. De planning is erop gericht dat het station in 2011 klaar is, zodra de eerste treinen door de nieuwe tunnel rijden. Naar verwachting is het stadskantoor in 2014 helemaal af.