Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 05-12-2006

DE KINDERCONSUMENT: 'VERBIED MOBIELE TELEFOONS BINNEN DE SCHOOL'

"Mobiele telefoons moeten de scholen uit." Dat zegt directeur van De Kinderconsument B. Delver vandaag in het AVRO radioprogramma Hagensopdemiddag. Leerlingen maken met hun mobiele telefoon foto's en filmpjes en dat is volgens De Kinderconsument een inbreuk op de veilige sfeer op school.

Veel docenten en ouders hebben volgens Delver geen idee wat er met een moderne mobiele telefoon mogelijk is. "Mobieltjes kunnen veel meer dan we ooit hebben beseft. En daar gaat het mis." Zonder dat volwassen het doorhebben fotograferen en filmen leerlingen elkaar. Daar kent hij schokkende voorbeelden van.

"Wat we vaak horen is dat er filmpjes worden gemaakt als leerlingen zich omkleden voor de gymles. Er wordt lukraak gefilmd en gefotografeerd om te pesten. En wat ik heel schokkend vind is dat er foto's worden gemaakt van klasgenoten op het toilet die met de broek op hun knieën zitten. Dat gaat allemaal het internet op en wordt de hele school rond gestuurd." aldus Delver.

De Kinderconsument staat niet alleen in haar kritiek op mobiele telefoons in scholen. "Kinderen zeggen zelf ook vaak dat ze vinden dat mobieltjes de school uit moeten. Wat vaak voorkomt is het ongevraagd filmen en fotograferen. Daar kan iedereen het slachtoffer van worden en veel kinderen hebben vervelende ervaringen. Het mooiste meisje van de klas krijgt bijvoorbeeld jongens achter zich aan als ze door de stad loopt, terwijl ze constant wordt gefilmd. Dat is een vorm van stalking." zegt Delver

Daarom vindt hij dat de mobieltjes op school moeten worden verboden. Hij vindt het prima dat jongeren een mobiele telefoon hebben, maar er moeten duidelijke grenzen zijn aan het gebruik er van. Daarnaast is het van belang dat ouders en docenten zich verdiepen in de mogelijkheden die de hedendaagse telefoon heeft, zij moeten zelf werken aan de verkleining van de digitale kloof.

Volgens het Centrum voor School en Veiligheid heeft een aantal scholen de mobiele telefoon binnen hun muren al verboden. Andere scholen hebben gedragsregels opgesteld.

---



Ingezonden persbericht