Provincie Utrecht


Sein op groen voor provinciaal initiatief ICT-Onderweg

5-12-2006 -

GS hebben het sein op groen gezet voor de uitvoering van het initiatief ICT-Onderweg. Onder deze naam heeft de provincie Utrecht, in samenwerking met Rijkswaterstaat Utrecht, kansrijke projecten in beeld gebracht van vernieuwende ICT toepassingen voor verbetering van het weggedrag en de verkeersveiligheid. Het doel is om de bestaande capaciteit op de weg beter te benutten evenals het verhogen van de verkeersveiligheid.

De projecten van ICT-Onderweg zijn met elkaar verbonden in een logisch samenhangende keten van drie schakels: dataverzameling, dataverwerking en distributie onder de automobilist. De belangen van de automobilist staan centraal bij de inzet van alle nieuwe ICT-toepassingen.

`Auto als sensor'
GS stellen 600.000 euro beschikbaar voor `De auto als sensor'. In dit project bereidt de provincie een proef voor, waarbij een beperkt aantal auto's worden uitgerust met een modern navigatiesysteem dat snel en doeltreffend communicatie tussen wegbeheerder en automobilist mogelijk maakt over files op de wegen, wegwerkzaamheden en ongelukken. De provincie wil in 2007 een proef starten om ervaring op te doen met de beoogde mobiele informatieketen. Zo wordt duidelijk wat de meest geschikte incar-apparatuur is en hoe de communicatie in de praktijk verloopt. Uiteindelijk kan dit door een betere verdeling van weggebruikers over de weg de bestaande capaciteit vergroten, terwijl de verkeersveiligheid hiermee eveneens gebaat is.

Nieuw: Regionale Verkeersmanagement Centrale
Alle informatie over het verkeer op de provinciale en stedelijke hoofdwegen zal gedeeld worden met Rijkswaterstaat Utrecht. Hiervoor wordt een gezamenlijke Regionale Verkeersmanagement Centrale opgericht, die in 2009 operationeel is. In deze centrale zitten operators aan de knoppen van de verkeerslichten en electronische informatiepanelen. Het is ook vanaf deze nieuwe werkplek, dat met de automobilisten gecommuniceerd wordt via de nieuwe ICT-kanalen. Voor de nieuwe verkeerscentrale heeft het rijk 4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Provincie Utrecht en partners werken ook aan de opbouw van een gezamenlijke database met verkeersgegevens, het Utrechts Data Warehouse als voorportaal van het Nationaal Data Warehouse. Tenslotte wordt onder de vlag van ICT-Onderweg de samenwerking gezocht bij de aanpak van ongelukken. Weginspecteurs van zowel de provincie Utrecht als het rijk worden uitgerust met een mobiel werkstation, zodat zij voortdurend in contact staan met de Regionale Verkeersmanagement Centrale en snel ongevallen kunnen afhandelen.

Alle informatie over het project ICT-Onderweg is te vinden op www.ict-onderweg.nl

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 3196, mob. 06 - 18 300 578