Ingezonden persbericht


Best of Bsik: the Battle - klaar voor de strijd

Een pinguïn als aanvoerder van een nieuwe generatie wetenschappers, het aantonen van de overeenkomst tussen een survivaltraining en wetenschappelijk onderzoek én meer bètastudenten door een nieuwe puzzel. Dit zijn omschrijvingen van drie geselecteerde inzendingen die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken zijn opgesteld om jongeren te interesseren voor wetenschap en de daarvoor benodigde bèta-studies. Zij zijn de drie genomineerden uit een totaal van 12 inzendingen. De inzendingen zijn allen afkomstig van onderzoekinstellingen, die deelnemen aan het zogenaamde BSIK- Onderzoekprogramma.

De selectie is gedaan door een jury die bestaat uit Ir. C. de Beurs (Amstelinstituut UvA ), Prof. ing. W. Zegveld, Voorzitter Commissie van Wijzen ICES/KIS en B. Peters (Creatief directeur van reclamebureau Ubachs Wisbrun). De uiteindelijke keuze van de winnaar van de 10.000 EURO komt voort uit "Best of Bsik: the battle", een uniek programmaonderdeel van de jaarlijkse Bsik-bijeenkomst op 7 december aanstaande.

De battle richt zich specifiek op de doelgroep jongeren: wie laat hen op een originele manier kennismaken met wetenschappelijk onderzoek? Jongeren maken een belangrijk deel uit van onze huidige maatschappij én die van de toekomst. Educatie en aandacht voor wetenschap en innovatie bij jongeren, is daarom erg belangrijk.

Tijdens deze 'battle' zijn de jongeren aanwezig in de zaal, die samen met de overige aanwezigen ook hun voorkeur voor één van de genomineerden bekend mogen maken.

Het Bsik (Besluit subsidie investeringen kennisinfrastructuur) Programma: Eind november 2003 en na een tweede tranche begin 2004 besloot het Kabinet om in totaal EUR 802 miljoen BSIK-subsidie toe te kennen aan 37 consortia. Zij staan voor de opgave om fundamenteel hoogstaand onderzoek te verrichten en dat vervolgens te verzilveren in aansprekende innovaties. Die innovaties kunnen de vorm hebben van nieuwe producten, processen of maatschappelijke concepten. Om deze doelstellingen te realiseren, voeren de 37 consortia veelal omvangrijke en multidisciplinaire programma's uit die vier tot zes jaar in beslag zullen nemen.

Noot voor de redactie.