Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen VVD-fractie tijdens vragenuurtje gemeenteraad 7 december 2006

Biljartvereniging Vulcanis biljart al jaren in de kantine van het gebouw van de Vulcanis. De biljartvereniging met 25 oudere leden vervult een belangrijke recreatieve en sociale functie in het gebouw én in de wijk en ontvangt daarvoor van Cumulus jaarlijks een subsidie.

Helaas heeft Cumulus besloten om over twee weken de subsidie voor de vereniging stop te zetten. De reden hiervoor is dat 5 van de 25 leden van de vereniging in Overvecht wonen en de overige leden in aangrenzende wijken. Deze situatie is in de voorgaande jaren echter niet anders geweest.

Het stopzetten van de subsidie aan de biljartclub zal het einde betekenen voor deze club omdat er geen redelijk alternatief voor handen is. Daarmee zou een einde komen aan de enige biljartclub in Overvecht, tot grote spijt van de leden én de bewoners van Vulcanis. In een recente enquête sprak namelijk bijna 90% van de bewoners zich uit vóór het behoud van de biljartclub.

De VVD vindt deze gang van zaken erg vreemd, omdat de gemeente in haar laatste begroting veel geld heeft uitgetrokken voor ontmoeting. Een ontmoetingsplek als deze dus opheffen om vervolgens op een andere locatie een nieuwe ontmoetingsplek op te richten, is volgens de VVD onnodig.

Dit leidt voor de VVD tot de volgende vragen:


1) Vindt het College het terecht dat welzijnsorganisaties een subsidie baseren op de wijk waar de gebruikers vandaan komen. Wil het College wellicht dat mensen voortaan wijkpassen bij zich dragen?
2) Deelt het College de mening van de VVD dat het niet logisch is om veel geld in ontmoeting te investeren om vervolgens in een wijk als Overvecht een ontmoetingsgelegenheid niet langer te subsidiëren?

---- --