Gemeente Abcoude


Waarom wil de gemeente Abcoude herindelen?

Gemeente te klein: drie redenen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar hebben de fracties van SVAB, VVD en CDA zich uitgesproken voor gemeentelijke herindeling. Deze partijen vormen de huidige coalitie van de gemeente en de meerderheid van de gemeenteraad. Deze drie partijen vinden dat de schaalgrootte van de gemeente niet meer past bij de eisen en wensen van deze tijd. Daarom vinden zij een herindeling onontkoombaar.

Dat de schaalgrootte van de gemeente niet meer past bij deze tijd, blijkt bijvoorbeeld uit de verschillende onderzoeken die de gemeente in 2005 heeft uitgevoerd. De onderzoeken gingen in op de vraag of de gemeente Abcoude sterk genoeg is om zelfstandig verder te gaan. Er is met name gekeken naar de financiële situatie van de gemeente en de kwaliteit van het functioneren. Zo is intern, op verzoek van de gemeente en onder regie van de provincie, een kwaliteitsmeting van het eigen functioneren uitgevoerd. Daarnaast is, als referentiekader voor de interne kwaliteitsmeting, telefonisch, een
burgertevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Tot slot is de gemeente in een benchmarkonderzoek vergeleken met andere gemeenten. Uit de onderzoeken bleek dat de gemeente Abcoude te weinig bestuurskracht heeft en dat het ambtelijk apparaat te klein is om alle taken uit te voeren.

Gemeente te klein: drie redenen

Hoe merken wij in de praktijk dat de gemeente Abcoude te klein is? Ten eerste is de kleine gemeentelijke organisatie kwetsbaar door de vele eenmansposten. Ten tweede moet de gemeente steeds meer taken uitvoeren, omdat het rijk decentraliseert zonder dat daar een financiële vergoeding voor extra personeel tegen over staat. Ten derde is de gemeente een kleine speler binnen de overheid. De gemeente moet haar belangen behartigen tegenover grote partijen als rijk, provincie en de gemeente Amsterdam. Een krachtig tegenspel tegen de omgevingsdruk, zoals de verbreding van de A2 de bedreiging van het Groene Hart, is belangrijk om de identiteit en waarden van de gemeente te behouden. Redenen genoeg voor de gemeente Abcoude om de krachten te bundelen met andere gemeenten.

---

7 december 2006