Siemens pleit voor verbod op lozing herbruikbare restwarmte

Siemens nederland n.v.

Den Haag, 7 december - Siemens Nederland verwacht dat het energielandschap in 2030 bestaat uit een combinatie van oude en nieuwe technologie. Waarbij de bestaande technologieën voor energie-opwekking verder zijn doorontwikkeld tot hoogrenderende installaties. In dit licht is het maatschappelijk ongewenst dat huidige -energetisch hoogefficiënte- warmtekrachtcentrales om economische redenen stilgelegd dreigen te worden. Om aan de vraag naar energie te voldoen, wordt ook volop ingezet op de ontwikkeling van nieuwe opwekkingstechnieken. Daarnaast zou een verbod op de lozing van herbruikbare restwarmte die nu ongebruikt de lucht in gaat, de energiebalans meer in evenwicht brengen en de uitstoot van CO2 fors reduceren, aldus Bernard Fortuyn, directeur Siemens Energy, Transport & Distribution.

Tijdens de jaarlijkse persconferentie van de Siemens Groep in Den Haag gaf Fortuyn aan dat we als samenleving weliswaar vol moeten inzetten op de ontwikkeling van nieuwe opwekkingstechnologieën, maar dat we niet de fout moeten maken door te denken dat we bestaande opwekkingsmethoden overboord kunnen gooien. Ze zijn onmisbaar om de energievoorziening te garanderen, louter omdat volledige vervanging door nieuwe methoden de komende 25 jaar technisch nog niet mogelijk en gerealiseerd zal zijn. Wel zullen conventionele centrales met een aanzienlijk hoger rendement en schoner dan nu de gevraagde energie kunnen opwekken, waarbij fossiele brandstoffen als kolen en gas nog altijd het leeuwendeel voor hun rekening nemen. Daarvoor zijn aanzienlijke investeringen nodig.

Om echter aan de mondiaal stijgende vraag naar energie, zeker in landen als China en India, te voldoen moet er meer gebeuren. Fortuyn: Natuurlijk denken we daarbij aan biomassa, zonne- en offshore windenergie, maar ook aan de winning van brandstof uit teerzand, brandstofceltechnologie met de daaraan gekoppelde waterstofinfrastructuur en Integrated Gasification. Vergassing van steenkool met CO2-opslag in de bodem. De eerste stappen voor een Zero Emission Power Plant (ZEPP) worden nu al gezet. Bijvoorbeeld met het aardgasgestookte ZEPP-centraleproject in Drachten waar ook Siemens, net als bij alle andere vormen van energie-opwekking, intensief bij betrokken is.

Verminderde uitstoot van CO2 is mogelijk door hogere efficiency van energiecentrales, gecombineerde opwekking van warmte en electriciteit, de inzet van kernenergie en nieuwe duurzame opwekkingsmethoden. Maar ook bij de eindgebruiker zelf: de industrie en de consument. Uitgaande van een onderzoek van het International Energy Agency zal bij ongewijzigd beleid de uitstoot van CO2 in 2030 40% hoger zijn dan nu. Gebruikmakend van bovengenoemde maatregelen is een beperking tot een (nog altijd) 15% hogere uitstoot mogelijk. Hierbij nemen brandstof- en elektriciteitsbesparing bij de eindgebruikers (huishoudens, bedrijven en transportsector) respectievelijk 36% en 29% van de verminderde CO2 uitstoot voor hun rekening, de verbeterde conventionele opwekking van energie 13%, duurzame energie 12% en kernenergie 10%.

Of dat echter voldoende is valt te betwijfelen, aldus Fortuyn. Siemens pleit dan ook voor wetgeving die lozing van herbruikbare warmte sterk aan banden legt. Nog altijd gaan grote hoeveelheden warmte ongebruikt de lucht in, die een veel betere bestemming zouden kunnen krijgen. Alleen al in het Rijmond gebied is dat zo'n 8000 MW. Voldoende om alle Nederlandse gezinnen van warmte te voorzien. Uitwisseling van warmte tussen bedrijven die het over hebben en bedrijven die het nodig hebben is dan een oplossing. Zoals bij projecten in het Rijnmond gebied, maar bijvoorbeeld ook in de Drechtsteden. Daar realiseerde Siemens een project waar tussen slibverbrander DRSH en de rioolwaterzuivering van waterschap Hollandse Delta restwarmte en koelwater worden uitgewisseld. Tegelijkertijd wordt uit slib groene stroom opgewekt, vergelijkbaar met het verbruik van 2500 huishoudens en wordt de CO2 emissie gereduceerd met 2800 ton op jaarbasis. Een schoolvoorbeeld voor duurzame energie-opwekking en -uitwisseling.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325, E-mail: bernard.bos@siemens.com,
Internet: www.siemens.nl/persinfo