Gemeente Waalwijk Inwoners positief over Waalwijkse aanpak Wmo

De inspraakavond over de Wmo op maandagavond 4 december is in een prettige en constructieve sfeer verlopen. Zon veertig belangstellenden waren op de uitnodiging van de gemeente ingegaan. Hieronder waren niet alleen direct betrokkenen maar ook andere inwoners van Waalwijk.

De voorbereidende bijeenkomsten met de adviesgroep hebben zeker hun vruchten afgeworpen, aldus Wmo-wethouder Peter van Dongen. Veel opmerkingen, vragen en aanvullingen van de adviesgroep zijn in een eerder stadium verwerkt in het voorstel. Hierdoor is al aan veel wensen van betrokkenen tegemoet gekomen zoals de verhoging van het Persoonsgebonden Budget voor huishoudelijke hulp en de verhoging van het budget voor het bezoekbaar maken van woningen. Ik ben van mening dat Waalwijk de besluitvorming rond de Wmo heel zorgvuldig met maximale betrokkenheid en inbreng van belanghebbenden tot stand heeft gebracht.

Tijdens de bijeenkomst is door de klankbordgroep Wmo een drietal punten naar voren gebracht in hun eindadvies. Op twee punten hebben we de toezegging gedaan het advies van de klankbordgroep voor 2007 over te nemen, aldus wethouder Van Dongen. De gemeente stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat met mensen met een Persoonsgebonden budget zeker niet meer betalen voor hun huishoudelijke verzorging dan de gemeente. Daarnaast zal de gemeente een overeenkomst afsluiten met de Sociale Verzekeringsbank zodat PGB-ers begeleid kunnen worden in het beheren van hun budget. Door deze overeenkomst is het gegarandeerd dat bij ziekte het loon van de hulpgever wordt doorbetaald en dat verzekeringen en aansprakelijkheid goed geregeld zijn. Dit alles maakt het aantrekkelijker om een PGB aan te vragen. Dit bevordert de zelfredzaamheid en de keuzevrijheid van mensen, volgens wethouder Van Dongen.

Het derde punt van de klankbordgroep Wmo over het in rekening brengen van de kosten voor een invalidenparkeerkaart of invalidenparkeerplaats (waaronder de kosten voor de medisch keuring), wordt begin 2007 aan de raad voorgelegd.

In september 2007 wordt de invoering van de Wmo geëvalueerd. Ook de opmerkingen die individuele bewoners naar voren brachten tijdens de inspraakavond worden nader onderzocht en bij de evaluatie betrokken.

Volgende week neemt het college een standpunt in over het besluit Wet maatschappelijke ondersteuning.

Publicatie datum 06-12-2006