Provincie Zeeland

Commissie Maljers presenteert alternatief Braakman Zuid

Provincie: verheugd dat er alternatief gevonden is De Commissie Maljers heeft op donderdag 7 december 2006 haar rapport 'Onderzoek alternatieven ontpoldering Westerschelde' overhandigd aan de Provincie Zeeland.

De Commissie stelt hierin een alternatief centraal voor de eerder geselecteerde polders in het zogenaamde Middengebied. Het alternatief met de naam Braakman Zuid beslaat een gebied van 350 - 400 ha. in Zeeuws Vlaanderen, ten zuidwesten van Terneuzen. De Provincie geeft in een eerste reactie aan verheugd te zijn dat er een alternatief is gevonden door de Commissie.

De Provincie Zeeland, bij monde van gedeputeerde Van Zandbrink (Kust, natuur, landinrichting en water) is verheugd dat er een alternatief gevonden is dat kansen biedt. In het rapport stelt de Commissie voor dit alternatief voor gecontroleerde getijdennatuur verder uit te werken en daarna mee te nemen in een MER-procedure. De Provincie wil dit advies opvolgen. Dat houdt in dat op een snelle én zorgvuldige manier het alternatief verder uitgewerkt moet worden. Het wordt dan onder andere bekeken op inpassing in het landschap, kosten en technische uitvoerbaarheid. Deze aanpak is noodzakelijk, maar houdt wel in dat het nu nog niet mogelijk is om betrokkenen in de geselecteerde gebieden in het zogenaamde Middengebied duidelijkheid te geven. De Provincie wil zich de komende maanden sterk maken om deze betrokkenen te laten weten waar ze aan toe zijn. De betrokkenen in de Braakman Zuid zijn inmiddels geïnformeerd over het nieuwe alternatief.

Alternatief Braakman Zuid

Het alternatief Braakman Zuid ligt ten zuiden van de N61. De Commissie stelt voor op deze plaats een gebied in te richten onder invloed van eb en vloed. Dat wordt mogelijk gemaakt door het aanleggen en/of verleggen van een waterverbinding naar de Westerschelde. Het water wordt aan- en afgevoerd naar het gebied via een inlaatmiddel. Een inlaatmiddel maakt het mogelijk dit water veilig en gecontroleerd toe te laten in het gebied. Hierdoor is het niet nodig om dijken te verleggen. De Commissie komt tot haar alternatief op grond van de volgende overwegingen: het gebied is aangewezen reeds eerder als EHS, waarbij ook ca 100 ha bestaande natuur is betrokken, het is een bijzonder veilige oplossing, er ontstaat een groot natuurgebied in plaats van natuur verspreid over meerdere locaties en het gebied is voor een groot deel in handen van de overheid.

Andere alternatieven

Er zijn 75 alternatieven binnengekomen bij de Commissie. Alle alternatieven zijn op hun merites beoordeeld. Bekende alternatieven als het afgraven van het Land van Saeftinge of het aanleggen van een eiland in de monding van de Schelde zijn afgevallen. Reden hiervoor is onder andere dat het vervangen van de ene natuursoort door een andere natuursoort geen verbetering betekent voor de Westerschelde. Voor de betrokkenen in het Zwin en de Hedwige/Prosperpolder blijft de situatie ongewijzigd. De Commissie geeft aan dat de besluiten van de Nederlandse en Vlaamse overheden niet eenvoudig te veranderen zijn.

Leden Commissie

De Commissie Maljers is ingesteld door de Provincie Zeeland en bestaat uit de volgende leden: prof. drs. F.A. Maljers, voorzitter van de Commissie, prof. dr. W.J. Wolff, emeritus Hoogleraar Mariene Biologie, prof. dr. ir. H.J. de Vriend, directeur Waterloopkundig laboratorium en Hoogleraar Waterbouwkunde en Morfologie en dhr. Verbree, voormalig burgemeester van o.a. Reimerswaal. Het secretariaat wordt gevormd door provinciaal medewerkers ing. A. de Lange en mw. M.B. Asselot.

Op www.zeeland.nl/natuurpakket kunt u het rapport vanaf vrijdag 8 december downloaden.


7 december 2006, M. Schierbeek, 0118 - 631465, 221/06