IBM

ASTRON EN IBM gaan verder om het ontstaan van het universum te helpen onderzoeken

ASTRON en IBM gaan gezamenlijk werken aan het ontwerp van een nieuwe, speciale chip waarmee ASTRON een belangrijke stap zet voor realisatie van de grootste radio-telescoop ter wereld.

Amsterdam, Nederland, 06 december 2006 - ASTRON, een van de toonaangevende onderzoeksorganisaties op het gebied van astronomie ter wereld, heeft vandaag een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met IBM® geannonceerd. De overeenkomst is gericht op het ontwerp, de engineering en de productie van specifieke, high-performance verwerkings-chips, voor zowel analoge als digitale signalen. De krachtige, weinig energie verbruikende, specifieke chips worden gebruikt in duizenden antennes als onderdeel van ASTRON's project om een nieuw prototype radiotelescoop met de naam SKADS/EMBRACE te bouwen.

SKADS/EMBRACE wordt de voorloper van de grootste radio-telescoop ter wereld, de SKA-radiotelescoop (Square Kilometre Array). Deze buitengewoon krachtige survey telescoop zal beschikken over miljoenen antennes die radiosignalen verzamelen. Deze antennes vormen het equivalent van een verzamelgebied van 1 vierkante kilometer en zullen verspreid worden over een reusachtig gebied van 3000 km doorsnede - ongeveer de grootte van de Verenigde Staten. Het doel van de SKA-radiotelescoop is zeer zwakke signalen uit het heelal te analyseren, en daarmee melkwegstelsels, zwarte gaten en misschien zelfs de oorsprong van het universum - die dateert van meer dan 13 miljard jaar geleden - te bestuderen. Een wereldwijde gemeenschap van astronomen heeft dit plan opgevat tot het bouwen van deze grootste radiotelescoop ter wereld.

Om deze SKA-radiotelescoop te bouwen zijn nieuwe technologieën, functies en enorme innovaties op het gebied van de technologie vereist. Deze state-of-the-art technologieën en concepten worden uitgetest in de vorm van prototypes (zoals het project SKADS/EMBRACE): de eerste stap op weg naar de SKA-radiotelescoop.

Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland zijn betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling van SKADS/EMBRACE-antennetegels; andere landen zijn nu (of in de toekomst) eveneens betrokken bij het technisch en wetenschappelijk testen van de SKADS/EMBRACE-prototype.

"Een groot project zoals SKA vereist ook een nauwe samenwerking met belangrijke industriële bedrijven zoals IBM, en dankzij hun commitment voor dit project zullen zij in belangrijke mate bijdragen aan een succesvol resultaat", zei Dr. Marco de Vos, ASTRON R & D Director.

Een team van engineers van zowel ASTRON als de IBM Technology Collaboration Solutions groep zal in de IBM-chipsfabriek in Burlington, Vermont, Verenigde Staten, gezamenlijk werken aan engineering, ontwerp en productie van de aangepaste processors.

De aangepaste chips worden gekenmerkt door een zeer laag energiegebruik en een zeer laag ruisniveau. De chips worden geproduceerd volgens IBM's geannonceerde SiGe 8HP-technologie met een FT (gangbare piekfrequentie) van meer dan 200 GHz en 0,13 micron ontwerpregels. Er is reeds overeenstemming bereikt over het eerste ontwerp voor de chip. Hiervoor wordt SiGe-technologie (Silicium Germanium) gebruikt, die analoge RF-circuits (radiofrequentie) combineert op de chip - met als resultaat zeer weinig ruis, laag energieverbruik en lage kosten per eenheid. IBM en ASTRON zijn in oktober 2006 begonnen met het ontwerp. Het eerste ontwerp van de chip en de levering van het prototype is in de eerste helft van 2007 gepland. Het tweede ontwerp van de chip en de levering van het prototype is op een later tijdstip in hetzelfde jaar gepland.

"Steeds meer bedrijven en instellingen, ongeacht tot welke branche zij behoren, moeten in toenemende mate samenwerken met andere partijen om het nieuwe innovatieniveau te bereiken dat vereist is voor succes", zei Raj Desai, Vice President, Aerospace & Defense, IBM Technology Collaboration Solutions. "Dankzij toegang tot onze diepgaande R&D-capaciteiten, engineeringexpertise en kennis en ervaring, kunnen wij in samenwerking met ASTRON de aangepaste processoren ontwikkelen die beschikken over de snelheid, performance en het beperkte energiegebruik die ASTRON in staat stellen zich te richten op de door hen gewenste onderzoeksresultaten."

De chips worden in gebruik genomen in pilot-antennetegels en worden gebruikt om relevante informatie te filteren uit de radiosignalen. De SKADS/EMBRACE-antennetegels worden in gebruik genomen in het noorden van Nederland op de locatie van de beroemde Westerbork Radio Synthesis Telescope (WSRT) en in Frankrijk in de buurt van Nançay, ten zuiden van Parijs.

IBM heeft eerder samengewerkt met ASTRON bij het implementeren van IBM's Blue Gene®-supercomputer, die momenteel wordt gebruikt voor het verzamelen en analyseren van informatie uit het LOFAR (Low Frequency Array) "softwaretelescoop"-netwerk dat zich in het noorden van Nederland bevindt.

De beslissing over de definitieve locatie voor de SKA-radioastronomie-telescoop moet nog worden genomen. Australië en Zuid-Afrika zijn de twee resterende locatieopties. Beide landen zijn in staat de miljoenen antennes te installeren die vereist zijn om de zeer zwakke signalen uit het universum te ontvangen.

De IBM-groep Technology Collaboration Solutions integreert de capaciteiten van IBM's engineers, consultants en technische professionals met IBM's geavanceerde technologie en de kennis en ervaring binnen IBM. Zo kan er een nieuw niveau van collaboratieve innovatie, research en ontwikkeling tussen IBM en haar relaties worden gerealiseerd.

Informatie over ASTRON
Meer informatie over ASTRON vindt u op http://www.astron.nl

Informatie over IBM
Meer informatie over IBM Technology Collaboration Solutions vindt u op http://www.ibm.com/technology

Voor meer informatie of voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Ellis Zijlstra
IBM Communications
tel: 06-53240768
email: ellis_zijlstra@nl.ibm.com