Koninklijke HIBIN sluit akkoord met Regieraad Bouw

Regieraad bouw

Gouda, 7 december 2006

Koninklijke HIBIN, de brancheorganisatie voor de bouwmaterialenhandel, sluit zich aan bij het door de Regieraad Bouw gelanceerde Vernieuwingsoffensief. Dit is vastgelegd in een Vernieuwingsakkoord dat vandaag is ondertekend door mr. G. Smit, voorzitter van de HIBIN, en dr. J.C.M. Hovers, voorzitter van de Regieraad Bouw. Bij de HIBIN zijn 340 handelsvestigingen en 70 fabrikanten/importeurs aangesloten die 90% van de omzet in bouwmaterialen voor hun rekening nemen.

In het Vernieuwingsakkoord belooft de HIBIN professioneel ondernemerschap te bevorderen. Samen met de werkgeversorganisatie AWVN gaat de HIBIN haar leden programma's aanbieden gericht op sociale innovatie. Via een mantelovereenkomst met Syntens krijgen de lidbedrijven in 2008 advies en ondersteuning bij de implementatie van moderne communicatietoepassingen. Daarbij gaat het vooral om slimme vormen van logistiek, distributie van materialen en van toepassingskennis.

Verder wil de HIBIN een impuls geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bouwmaterialenhandel. Vanuit het streven naar een duurzame bouwsector vindt de HIBIN het belangrijk het verpakkingsafval op een verantwoorde manier te verwerken. Zeker omdat de bouwsector verantwoordelijk is voor circa 35% van het afval. Daarom stimuleert de HIBIN haar leden zich aan te sluiten bij Bedrijfsverpakkingen Nederland (BVNL). Ook het fileprobleem wordt aangepakt. In 2008 laat de HIBIN onderzoeken hoe de bouwmaterialenhandel een stimulerende rol kan spelen bij ontwikkelingen als daluren- en nachtelijk transport en de binnenstedelijke vervoersproblematiek.

De HIBIN zal in 2007een gedragscode opstellen en haar leden stimuleren die ook te gaan gebruiken. Er wordt naar gestreefd deze gedragscode groothandelsbreed in te bedden. De HIBIN heeft in overleg met de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond algemene voorwaarden opgesteld. Dit heeft geleid tot het BORG concept. De consument heeft toegang tot een laagdrempelige klachtenprocedure bij de Geschillencommissie Bouw- en afbouwmaterialen en kan aanspraak maken op het Garantiefonds Bouwmaterialen.

De HIBIN ondersteunt TOPbouw, een stichting van fabrikanten en handelaren die zich ten doel stelt verticale samenwerking in de bouwkolom te bevorderen. Hierbij moeten kennisdeling en maatwerk in de logistieke dienstverlening als vliegwiel fungeren voor procesinnovatie in de hele bouwketen.
Nog voor het eind van dit jaar neemt de HIBIN het initiatief voor de oprichting van een 'Jongerenkamer' waarvan vernieuwende impulsen voor de branche worden verwacht.

'Als bouwmaterialenhandel nemen wij een spilfunctie in bij de vernieuwing van de bouwsector. Meer dan 60 procent van de product- en procesvernieuwing in de bouw is afkomstig uit de bouwtoelevering,' aldus HIBIN-voorzitter Smit. 'Wij gaan onderzoeken hoe wij de in onze branche beschikbare kennis kunnen ontsluiten voor alle belangrijke stakeholders in de bouwketen. Daartoe behoren ook de andere partijen die een Vernieuwingsakkoord met de Regieraad hebben gesloten.'
Regieraad-voorzitter Jan Hovers toonde zich verheugd over de speerpunten van het vernieuwingsbeleid dat de HIBIN wil voeren. 'Professionalisering, integriteit, transparantie en samenwerking. En dat allemaal onder de paraplu van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dank zij dit soort stimulansen gaat het de goede kant op met de bouw.'

De Regieraad Bouw heeft nu 12 Vernieuwingsakkoorden gesloten met organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. De Regieraad is door de ministers van EZ, VROM en V&W in het leven geroepen om de vernieuwing van de bouwsector aan te jagen.

Voor nadere informatie:

Regieraad Bouw
Leo Steijn, manager Communicatie
Tel. 0182 - 540 626
Mobiel: 06 - 51 35 41 38
E-mail: leo.steijn@regieraadbouw.nl