Ministerie van Financiën

Antwoorden op kamervragen over het uit elkaar vallen van eurobankbiljetten

key.parliamentary-types.0000120 | 07-12-2006 | nr FM06-2678

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

7 december 2006

8 november 2006; 2060702560

FM 2006-02678 U

Onderwerp

2060702560: Vragen van het lid Van Oudenallen (Groep Van Oudenallen) aan de ministers van Financiën en Justitie over het uit elkaar vallen van eurobankbiljetten (Ingezonden 7 november 2006)

Mede namens de minister van Justitie doe ik u hierbij de beantwoording van bovenstaande vragen toekomen.


1
Heeft u kennisgenomen van berichten in de media dat in Duitsland eurobiljetten spontaan na aanraking uit elkaar zijn gevallen? Is dit verschijnsel ook in Nederland waargenomen?1)

Ik heb kennisgenomen van de berichten in de media. In Nederland zijn geen meldingen van dergelijke biljetten.


2
Als een eurobiljet in Nederland, ongeacht de afkomst daarvan, spontaan deze verschijnselen vertoont, kan men dan gratis het biljet omwisselen? Zo ja, waar?

Om beschadigde eurobiljetten (of de losse delen) in te kunnen wisselen, kan het publiek terecht bij de lokale bank of rechtstreeks bij de Nederlandsche Ban k. De beschadigde biljetten worden vergoed als:


- meer dan 50% van het bankbiljet over is, en als


- minder dan 50% van het bankbiljet over is, mits de aanvrager onomstotelijk kan aantonen dat het ontbrekende deel is vernietigd.


3
Klopt het verhaal dat de uit elkaar vallende biljetten vermoedelijk afkomstig zijn van diefstal waarbij "plofkoffers" zijn gebruikt en met zuren schoongemaakt?

Desgevraagd hebben de Duitse autoriteiten mij medegedeeld, dat de eurobiljetten in kwestie niet afkomstig zijn van overvallen of daarmee vergelijkbare strafbare feiten.


4
Is het gebruik van "plofkoffers" gevaarlijk voor degenen die de koffer proberen open te maken? Zo ja, waarom? Mag dit volgens de wet of is het slechts dat het geld dan een technisch foefje een kleur krijgt en het geld dan moeilijker uit te geven zou zijn?

In zijn algemeenheid geldt dat de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR) het wettelijk kader vormt voor geld- en waardetransport. In de Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus staan bijzondere bepalingen voor geld- en waardetransporten. Specifieke regelgeving met betrekking tot de 'plofkoffer' is hierin niet opgenomen.

Een plofkoffer dient als antidiefstalapparatuur. Er zijn verschillende type plofkoffers. In Nederland worden koffers gebruikt die bij diefstal warm worden en voorzien zijn van een inkt- en rookbom. Bij diefstal zal de inktbom in de koffer ontploffen en de bankbiljetten ongeldig maken. Deze inkt is gekeurd en is niet schadelijk.

De minister van Financiën,


1: ) De Telegraaf, 3 november 2006

Meer informatie


* Aanbiedingsbrief Vragen lid Van Oudenallen over het uit elkaar vallen van eurobankbiljetten
* Bijlage | 07-12-2006 | PDF bestand, 19.0 kb .