Ingezonden persbericht


Persbericht

Hanzevast capital haakt met nieuwe scheeps-CV in op krappe gastankermarkt

Hilversum, 7 december 2006 - Door de wereldwijd stijgende vraag naar LPG en vloeibare gassen voor de petrochemische sector dreigt er een tekort aan gastankers. Hanzevast capital, specialist op het gebied van scheeps-CV's, speelt op deze ontwikkeling in door de lancering van een nieuwe gastanker-CV. Investeerders kunnen op deze manier profiteren van deze groeimarkt.

Het totaalrendement is geprognosticeerd op 13,2 % per jaar met een looptijd van tien jaar. Het participatiebedrag voor investeerders bedraagt 15.000 USD. In de nieuwe scheeps-CV, 'Scheepsfonds Hanzevast Gastankers CV', zijn twee gastankers opgenomen: de Coral Favia en de Prins Johan Willem Friso. De Coral Favia is een in 2001 gebouwde LPGtanker met een laadvermogen van 4.100 m3. De Prins Johan Willem Friso is een in 1989 opgeleverde LPG/ethyleentanker met 4.200 m3 laadvermogen. Albert van Heerde, Hanzevast capital: "De twee gastankers zijn al in de vaart en zijn voor een zeer scherpe prijs aangekocht. Dit gecombineerd met de lange levensduur en de geringe slijtage die het vervoer van gas met zich meebrengt, maken deze schepen zeer rendabel". De fondsinkomsten zijn vastgelegd in een tienjarige poolovereenkomst. De vrachtopbrengsten voor de eerste twee jaar zijn gegarandeerd door een contract met de charteraar Anthony Veder. Het dagelijkse beheer van beide tankers komt in handen van Scheepsfonds Hanzevast Gastankers BV met als enige aandeelhouder de eigen rederij van Hanzevast. Door het in eigen beheer houden van de schepen zijn de belangen van participanten en Hanzevast gelijk.

Hoge rendementen

Door de aantrekkende wereldeconomie gaat het goed met de internationale scheepvaart. Dit heeft ook positieve gevolgen voor Hanzevast-beleggers. Beleggers uit de zojuist afgeronde scheepsfondsen, m.s. Lauwersgas, m.s. Europa en m.s. Callisto hebben een gemiddeld Internal Rate of Return (IRR) rendement van 26,3% per jaar gerealiseerd. 'Hardloper' hierin was de gastanker m.s. Lauwersgas met het IRR-rendement van 31,9%. Van Heerde: "Niet alleen de stijgende vraag uit groeiende economieën als China en India heeft bijgedragen aan dit resultaat, maar ook het verbod op enkelwandige tankers heeft gezorgd voor deze forse rendementsstijging." Sinds 1994 heeft Hanzevast capital 22 scheepsfondsen op de markt gebracht. De fondsen bestaan uit oceaanslepers, bulkcarriers, gastankers en multipurposeschepen. Het geplaatste eigen vermogen bedraagt ¤123 miljoen bij scheepsinvesteringen bij een totaal investeringsvolume van ¤336 miljoen. Het totale IRR-rendement van de Hanzevast capital scheepsfondsen heeft een gewogen gemiddelde van 23,8%.

Over Hanzevast capital

Hanzevast capital is een onderdeel van Hanzevast holding en heeft inmiddels 22 scheepsfondsen geplaatst met een gezamenlijk investeringsvolume van ¤ 336 miljoen. Hiermee behoort Hanzevast capital tot de grootste bankonafhankelijke emissiehuizen van besloten beleggingsfondsen in Nederland. Naast scheepsfondsen biedt Hanzevast capital ook vastgoedbeleggingen.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht