Provincie Utrecht

miljoen versnelt Amersfoort Vernieuwt

Tweeënhalf miljoen versnelt Amersfoort Vernieuwt

7-12-2006 -

Op 7 december 2006 zetten gedeputeerde Ekkers -provincie Utrecht- en wethouder Hekman -gemeente Amersfoort- hun handtekening voor een subsidie van tweeënhalf miljoen euro. De provincie stelt dit bedrag beschikbaar als impuls voor binnenstedelijke woningbouw in Amersfoort.

Het geld is bestemd voor Euterpeplein en stadsentree De Hogewegzone. Gemeente en woningcorporatie De Alliantie Eemvallei geven een forse impuls aan realisatie van het binnenstedelijke vernieuwingsplan `Amersfoort Vernieuwt'. De focus ligt op sociale, fysieke en economische verbeteringen. De provincie Utrecht doet dit omdat zij een actieve rol wil vervullen bij de uitvoering van het Streekplan. Stimulering van binnenstedelijke woningbouw in Utrecht en Amersfoort is hierin een belangrijk speerpunt. De provincie stelde eerder dit jaar al geld en kennis ter beschikking aan Utrecht om uitvoeringsprocessen te stimuleren en te versnellen.

Euterpeplein
Het wijkwinkelcentrum Euterpeplein is sterk verouderd. De provinciale bijdrage vormt de basis voor een make-over van het winkelcentrum. Het project is onderdeel van de totaalaanpak voor prioriteitswijk Randenbroek-Schuilenburg door gemeente en woningcorporaties. Doel is kwaliteitsverbetering van het woonmilieu in de wijk, onder andere door het toevoegen van een gemengd aanbod van nieuwe woningen. De twee miljoen euro voor revitalisering van Euterpeplein werkt als vliegwiel voor vernieuwing van de gehele wijk. Binnen twee jaar is het plein opnieuw ingericht en fungeert dan weer als aangename ontmoetingsplek. Bewoners, winkeliers/pandeigenaren en bezoekers van het Euterpeplein praten mee over de herinrichting.

De Hogewegzone
De Hogewegzone wordt een nieuwe hoogwaardige stadsentree aan de oostzijde van Amersfoort. Er komen onder meer nieuwe woningen en een nieuw stedelijk zwembad. Ook vindt aanpassing plaats van de infrastructuur. De leefbaarheid neemt hierdoor toe. De provincie draagt 450 duizend euro bij aan de planvorming. Bewoners, gemeente en corporaties praten samen over toekomstige ontwikkelingen. Begin 2007 is er een informatieavond over verschillende stedenbouwkundige scenario's die nu in ontwikkeling zijn.