GroenLinks

Akkoord REACH capitulatie voor chemische industrie

REACH 6 december 2006

Eindelijk is er overeenstemming bereikt over de herziening van het Europese chemicaliënbeleid. Dit pakket maatregelen staat bekend onder de naam REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën). Maar er blijft niet veel meer over dan een lege huls volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Na weken van intensief onderhandelen tussen het Europees Parlement en de Europese Raad kan er eigenlijk maar één conclusie getrokken worden: de chemische industrie zegeviert. De milieucommissie van het Europees Parlement scherpte REACH in oktober nog aan. De drie grote fracties in het Europees Parlement (christen-democraten, socialisten en liberalen) durfden het uiteindelijk deze week niet aan om de immense druk van enkele lidstaten te weerstaan. Achter de schermen liet ook de zeer machtige lobby van de chemische industrie zich niet onbetuigd.

"Een klap in het gezicht van de Europese burgers waarbij vooral de christen-democraten een kwalijke rol hebben gespeeld," meent Kathalijne Buitenweg. "De belangen van de Europeanen zijn volgens dit akkoord ondergeschikt aan de belangen van de chemische industrie. Van bijvoorbeeld het oorspronkelijk strenge vervangingsprincipe (als er alternatieven voor schadelijke chemische stoffen zijn dan moet de industrie die verplicht toepassen) is bijna niets overgebleven. Chemische bedrijven wordt geen strobreed in de weg gelegd om kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen op de markt te blijven brengen. Een trieste zaak voor het Europese milieubeleid."

Volgende week stemt in Straatsburg het voltallige Europees Parlement over REACH. De Groenen zullen alles uit de kast halen om de andere fracties over te halen alsnog met verbeteringen in te stemmen. Want niet alleen het vervangingsbeginsel is onderuit gehaald, ook aan de informatieplicht van bedrijven aan consumenten en de hoeveelheid chemicaliën die geëvalueerd moeten worden, is flink gemorreld. Door de slappe knieën van het Europees Parlement en de Raad is het ooit zo ambitieuze REACH-voorstel volledig uitgekleed.

Zie ook:

* dossier REACH