Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 7 december 2006

Aron Winter wint Award vanwege zijn grote betrokkenheid bij het thema 'Sport en Ontwikkelingssamenwerking'

-Bijeenkomst over sport en ontwikkelingssamenwerking met uitreiking eerste Millenniumschoen Award-

Een grote bijeenkomst over sport en ontwikkelingssamenwerking met als motto 'Sport een wereldinvestering' vindt vandaag (7 december) plaats in Felix Meritis in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst wordt voor het eerst de Millenniumschoen Award uitgereikt aan een bekende Nederlandse topsporter die zich het meest betrokken heeft getoond bij het thema Sport en Ontwikkelingssamenwerking. Dit jaar is dat Aron Winter (voormalig voetballer). CDA-politici Maria Martens (lid Europees Parlement) en Kathleen Ferrier (Tweede Kamerlid) nemen actief deel aan de bijeenkomst die om 13.30 uur begint.

Tijdens de bijeenkomst neemt CDA-Europarlementslid Maria Martens de publicatie 'Lessen uit de praktijk' in ontvangst. In deze publicatie staan praktijkervaringen van 10 sport- en ontwikkelingsorganisaties op het brede terrein van de ontwikkelingssamenwerking.

Vervolgens zijn er 6 verschillende workshops. Deze gaan onder meer over ervaringen met sport en capaciteitsopbouw, sport en gender en sport en armoedebestrijding. Aan de rol van lokale, regionale, nationale en internationale overheden op het terrein van sport is eveneens een workshop gewijd. Aan het eind van de bijeenkomst wordt de Millenniumschoen Award uitgereikt aan Aron Winter, omdat:


- hij al voor langere tijd consistent betrokken is bij het thema sport en ontwikkelingssamenwerking;


- hij dit vanuit persoonlijke overtuiging doet, en niet alleen omdat hij als ambassadeur door een bepaalde organisatie is gevraagd;


- hij actief is vanuit een wereld (voetbal) die niet echt uitblinkt qua maatschappelijke betrokkenheid;


- hij vanuit de Nederlandse situatie probeert een verbinding tot stand te brengen met ontwikkelingssamenwerking en ontwikkeling elders, ook richting het Nederlandse publiek.

Sport en ontwikkelingssamenwerking

Sport speelt een steeds grotere rol als middel van ontwikkeling in de Derde Wereld. Bekende sporters als Johan Cruijff, Clarence Seedorf, Richard Krajicek, Ruud van Nistelrooy en Johan Olav Koss zetten zich in sportprojecten in voor ontwikkelingssamenwerking.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Eduardo Freistichting (Stichting voor Internationale Solidariteit van het CDA) en NCDO.



Ingezonden persbericht