Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kerstactiviteiten voor de hele familie

ZUID-NEDERLANDSE KERSTGROEPEN TE ZIEN IN HET LIMBURGS MUSEUM IN VENLO

Het Limburgs Museum in Venlo heeft een grote verzameling kerstgroepen die in dertig jaar bijeengebracht werd door pater John van Oss. De collectie bestaat uit zo'n zevenhonderd kribben uit de hele wereld. Het grote verzamelen, want zo mag je het best noemen, begon voor John van Oss in 1970. Als godsdienstleraar wilde hij zijn leerlingen laten zien dat de kerstboodschap mensen wereldwijd aanspreekt. Het eerste jaar had hij vijf kerststallen. Het jaar daarop waren het er al dertien. Zijn collega-paters hoorden ervan en namen groepen mee van hun posten in missielanden. De sneeuwbal ging aan het rollen en de verzamelaar kreeg er honderden. Het is inmiddels een traditie om in de kersttijd daaruit een thematische selectie te laten zien. Op 16 december a.s. gaat in een fraai vormgegeven woud van kerstboomsilhouetten een tentoonstelling van start waarin ruim vijftig Zuid-Nederlandse exemplaren worden gepresenteerd. De expositie is te zien tot en met 7 januari 2007.

Wat betreft uitvoering zijn de kerstgroepen heel gevarieerd. Er is er bijvoorbeeld een bij van de kunstenaar Gène Eggen (1921-2000). Het is een in zijn sobere, gestileerde groep gegutst uit eiken- en buxushout, die past in het oeuvre van de kunstenaar en die duidelijk is vervaardigd voor kunstliefhebbers. Maar in de tentoonstelling Kerstmis in het Limburgs Museum - Zuid-Nederlandse kerstgroepen uit de collectie John van Oss, zijn ook voorbeelden van amateurkunst en van volkskunst te zien. Tot de laatste categorie behoren de groepen van Jacques Bongaerts (1920-1997) een van de leidende figuren in de keramische kunstnijverheid in Tegelen. Een ander Limburgs pronkstuk is relatief jong, want het dateert van 1985. Het is een groep van keramiekfiguurtjes afkomstig uit het atelier P. van Bragt in Roermond. De figuurtjes zijn naar het leven gemodelleerd. Jozef heeft de uitstraling van een levensblije boer, Maria lijkt op een marktvrouwtje. Met de herder zou je zo een glas bier willen gaan drinken en luisteren naar zijn verhalen. De stal, in de stijl van een Zuid-Limburgs vakwerkhuis, werd vervaardigd door een parochiaan van Van Oss.

Met de expositie Kerstmis in het Limburgs Museum - Zuid-Nederlandse kerstgroepen uit de collectie John van Oss die te zien is tot en met 7 januari 2007, accentueert het Limburgs Museum in Venlo weer zijn karakter als familiemuseum. Voor de kinderen worden in het kader van de tentoonstelling leuke activiteiten georganiseerd. Zo is er een speciale ruimte waar je mooie kerstverhalen kunt lezen en met kerstgroepen kunt spelen. De kinderen kunnen zich verkleden als herdertje of engeltje, spelen met een mozaïekspel of memoryspel in de kerstsfeer en hangen hun lieve kerstwensjes zichtbaar voor iedereen op. Verder is er een voorleeshoek waar verhalen worden verteld en heeft de illustrator Piet Camps een inspirerende kleurplaat gemaakt met als thema kerstmis in het Limburgs Museum.

Limburgs Museum
(tegenover het NS-station Venlo)
Keulsepoort 5
5911 BX VENLO
telefoon (077) 352 21 12
website www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
gesloten
maandagen, 25 december en 1 januari

inlichtingen en persfoto's
Linda Janssen
telefoon 077 352 21 12


---- --