Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Studiegroep Irak ziet nooduitgang over het hoofd

07-12-2006 * Amerika zal zich niet volledig terugtrekken uit Irak, maar wel geleidelijk aan het aantal troepen verminderen. Dat is de belangrijkste conclusies uit het rapport dat de Amerikaanse Studiegroep Irak gisteren heeft uitgebracht. SP-buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel: "Het is te voorzichtig en onvoldoende, de Studiegroep had Bush de nooduitgang moeten wijzen, maar heeft ergens een afslag gemist.

Van Bommel De Amerikanen willen de regie houden en anderen medeverantwoordelijk maken. Tevens willen de VS andere kwesties in het Midden-Oosten diplomatiek oplossen en daarvoor onderhandelingen beginnen. Daarvoor hebben de VS de steun van omringende landen nodig, maar er wordt ook gedacht aan de Palestijnen.

De Amerikaanse regering is voor vrede in de regio mede afhankelijk van landen als Syrië en Iran, die ze eerder openlijk tot vijand hebben uitgeroepen. Een grote conferentie onder leiding van de VN waar gewerkt wordt aan een diplomatieke oplossing is niet in het plan vervat. "Dat is wel wat nodig is," stelt Van Bommel. "Ook is duidelijk dat de VS helemaal niet weg willen uit Irak. Ze willen militaire bases en grip op het land behouden. Wat de Irakezen daarvan vinden, blijkt van ondergeschikt belang. Alleen willen de Amerikanen niet meer verantwoordelijk zijn voor de ellende die ze hebben aangericht. De Irakezen krijgen het pistool op de borst."

De commissie van Republikeinen en Democraten onder leiding van de ex-minister James Baker studeerde maanden op de Amerikaanse problemen. Het rapport telt in totaal 79 afzonderlijke conclusies. Naast genoemde plannen is het de bedoeling dat de Amerikaanse troepen vooral een ondersteunende rol in Irak krijgen. In dat geval kunnen er ook een aantal Amerikaanse soldaten naar huis. De Irakese regering moet steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Daarbij wordt de Irakese regering onder druk gezet om te doen door dreigementen om de militaire en economische steun in te trekken als de Irakezen er niet in slagen bepaalde veiligheidsdoelen te bereiken.

Van Bommel: "Net als na de Golfoorlog in 1991 wordt het voorstel gedaan om een vredesregeling in de Palestijnse kwestie te bereiken en een einde te maken aan regionale instabiliteit. Met Palestijnse leiders die Israël willen erkennen kan onderhandeld worden. Natuurlijk is het hoog tijd dat een oplossing voor de Palestijnse kwestie wordt geagendeerd, de vraag is natuurlijk in hoeverre de Amerikanen ook druk op de Israëliërs willen uitoefenen."

Ondertussen stelt de nieuwe Amerikaanse Defensie-minister Robert Gates dat de VS de oorlog in Irak nu niet winnen. Hij voegde daar in een hoorzitting in het Amerikaanse parlement aan toe dat de ontwikkelingen in de komende twee jaar van doorslaggevend belang zijn. Gates: "Ontwikkelingen in Irak zullen het gehele Midden Oosten vormgeven en de geopolitieke verhoudingen wereldwijd vele jaren beïnvloeden." Harry van Bommel deelt deze analyse volledig, maar stelt dat de VN een veel grotere diplomatieke rol moet krijgen, waarin niet alleen een einde aan oorlog en bezetting in Irak worden gemaakt, maar ook de Palestijnse kwestie wordt opgelost.