Aedes

Corporate Board: één orgaan in plaats van twee

7 december 2006

Een zogeheten corporate board als alternatief voor het nu gangbare tweelagen model van een bestuur en een raad van toezicht. Daarover praatten corporatiedirecteuren op 6 december jl. tijdens een bijeenkomst van het Directeurencontact in Soestduinen.

Een orgaan waarin naast de directeur-bestuurder ook vertegenwoordigers uit de samenleving zitting hebben. Dat is, in een notedop, de corporate board . Dat maakt een aparte raad van toezicht met alle bijbehorende rompslomp overbodig. Volgens spreker Rudi Thomas, directeur van adviesbureau Atrivé, is de corporate board de 'enige manier om verankering in de samenleving vorm te geven'. 'Visie is leidend, het is de taak van het bestuur om een consistente koers uit te zetten, initatieven te nemen en in dialoog te gaan met de omgeving', aldus Thomas. Inmiddels heeft Atrivé, samen met de SEV en onder grote belangstelling van het ministerie van VROM, het startsein gegeven voor de eerste twee pilots met dit nieuwe one tier bestuursmodel.

Cees Oprins, directeur-bestuurder van Smallingerland en bestuursvoorzitter van de Accolade Groep in Friesland doet mee aan de pilot: 'Ik heb er grote verwachtingen van. Dialoog is belangrijk om de essentie van een corporatie te begrijpen.' 'Verbinding' vormt daarbij voor Oprins de rode draad. 'Ik stel me voor dat wij een raad samenstellen die drie keer per jaar een dagdeel samenkomt. De leden hebben geen bevoegdheid om mee te praten over de bedrijfvoering, maar richten zich vooral op visie en strategie.'