Walasse Ting en Sam Francis; Friends

Gallery delaive

Sam Francis & Walasse Ting; Friends

Opening Zaterdag, 9 December, 2006 16h.-18h.

Van 9 December tot en met 30 Januari 2007 bij Gallery Delaive, Amsterdam.

Sam Francis & Walasse Ting: Wegen kruisen

Het idee voor het boek 1c. life ontstond in Manhattan aan het begin van december 1962, in het milieu van de nieuwe opwindende kunst van die tijd. Een kleine groep vrienden kwam bijna elke avond samen in het atelier van Sam Francis in New York. Aan één van deze avonden, leverde Walasse Ting, een vluchteling uit China, een speciale bijdrage. Hij had Engels geleerd als zeeman tijdens de overtocht van China naar Europa. Ting schreef gedichten en schilderde in drie verschillende stijlen: figuratief, abstract en prachtige klassieke Chinese afbeeldingen.
Ting wilde het meest internationaal geïllustreerde boek uitgeven met de bedoeling zijn tekst te illustreren gebruik makend van verschillende kunststromingen zoals: tachisme, neo-dadaisme en pop art. Het project was gereed in juni 1964; rond Ting's gedichten zijn werken afgebeeld van 28 zeer uiteenlopende Amerikaanse en een paar Europese kunstenaars. De 'pop artists' vormen de kern van de groep. Onder hen Warhol, Lichtenstein, Oldenburg, Rosenquist, Indiana, Wesselmann en Dine. Dan waren er de 'Abstract Expressionists' zoals Sam Francis en Saura en leden van de Cobra-groep zoals Pierre Alechinsky, Asger Jorn, en Karel Appel. Andere grote namen zoals Rauschenburg, Joan Mitchell, Bram van Velde en Riopelle leverden ook hun bijdrage aan dit project. Het boek werd al gauw het manifest van de nieuwe generatie kunstenaars en de expressie van hun zoektocht naar nieuwe beelden waarin zij verwikkeld waren. Sam Francis was de editor van 1c.life. Ting en Francis ontmoetten elkaar in het begin van de vijftiger jaren in Parijs waar zij allebei woonden en werkten. Zij maakten deel uit van een vriendengroep van kunstenaars die toendertijd in Parijs woonden en exposeerden allebei in de Martha Jackson Gallery in New York. De artistieke paden van Ting en Francis zouden elkaar meer dan eens kruisen. In 1972 toonde het Museum of Art in Pittsburgh, Pennsylvania werken van Sam Francis, Joan Mitchell en Walasse Ting in één expositie getiteld: Fresh Air School.
Sam Francis en Walasse Ting onderhielden een speciale band, zij bleven nadien altijd contact houden. Hun laatste ontmoeting was in 1993, een half jaar voordat Sam Francis overleed. Walasse Ting kreeg een zware hersenbloeding in 2002 en is niet langer in staat te communiceren of aan het leven deel te nemen zoals hij dat gewild zou hebben.

Informatie en fotomateriaal

Bezoek voor meer informatie onze website of neem contact op:

www.delaive.com/persbericht.htm

gallery.delaive@wxs.nl

telefoon: 0031206221295 fax: 0031206204130

contactpersoon: Marlies Bolhoven