Gemeente Rotterdam


---

Nr. 240
7 december 2006

Rotterdam bindt strijd aan tegen racisme

Op donderdag 7 december 2006 is de gemeente Rotterdam tijdens een officiële ceremonie toegetreden tot de European coalition of cities against racism. Deze stedencoalitie is opgericht door UNESCO. Rotterdam voegt zich hierdoor bij steden als Barcelona, Parijs, Krakow, Stockholm en Neurenberg.

Met de toetreding volgt Rotterdam het advies van de Rotterdamse Jongeren Raad. Het netwerk heeft als doel het uitwisselen van ervaringen om de bestrijding van racisme, discriminatie en xenofobie te versterken. De coalitie is geen vrijblijvende zaak. Basis ervan is een actieprogramma van tien punten. Coalitiepartners moeten zelf actie ondernemen op deze punten en hierover rapporteren aan het secretariaat van de coalitie. Het gaat om de volgende punten:

1. Waakzaamheid tegen racisme
2. Monitoren van ontwikkelingen op het gebied van racisme 3. Ondersteuning van slachtoffers van racisme
4. Het informeren van burgers over hun rechten en plichten 5. De stad dient haar opvattingen tegen racisme actief uit te stralen 6. De stad staat voor gelijke kansen als werkgever en als dienstverlener 7. Rechtvaardige toegang tot huisvesting
8. Aanpakken van racisme en discriminatie door opleiding en opvoeding 9. Het promoten van culturele diversiteit
10. Het werken aan conflictbeheersing en tegengaan van misdrijven en overtredingen met een raciale achtergrond. Logisch
Wethouder Kaya noemt de toetreding van Rotterdam een logische stap: "Dit college heeft participatie bovenaan zijn agenda staan. Discriminatie belemmert mensen om mee te doen in de samenleving of dat nu speelt op de arbeidsmarkt, in het uitgaansleven of waar dan ook. Het is voor mij dan ook logisch dat Rotterdam als internationaal georiënteerde stad meedoet aan deze European Coalition. Het Actieprogramma houdt ons scherp, wij kunnen leren van anderen en zij van ons".

Denktank

Instelling van een Denktank is een van de manieren om waakzaamheid tegen racisme te waarborgen. Leden van de Rotterdamse Denktank zijn André Vervooren (commissaris Havenpolitie en verantwoordelijk voor antidiscriminatiebeleid), Ciriel Triesschein (directeur Rotterdamse Anti Discriminatie Raad RADAR), Marcel Kreuger (Landelijk Bureau ter bestrijding van rassendiscriminatie LBR), Sergio Belfor (bestuurslid Rotterdamse Jongeren Raad) en mevrouw mr. drs. S.C. Gajadhar (Officier van Justitie belast met discriminatiezaken). Voorzitter van de Denktank is wethouder Orhan Kaya van Participatie en Cultuur.

Toonaangevend

Rotterdam heeft een goede naam heeft op het gebied van racismebestrijding. Het nationale expertisecentrum Landelijk Bureau tot Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) is in Rotterdam gevestigd. De Rotterdamse Anti Discriminatie Actie Raad (RADAR) is als meldpunt van klachten op het gebied van discriminatie toonaangevend, met initiatieven als het Panel Deurbeleid, gericht op het tegengaan van discriminatie in de horeca.

Coalitie

De Coalitie is wereldwijd geïnitieerd door de Unesco. Het is de bedoeling op elk continent een dergelijke Coalitie te smeden. Op 10 december vond in Neurenberg de oprichting plaats van de Europese Coalitie. Vijftien steden hebben zich inmiddels verbonden aan de coalitie en het tien-puntenactieplan. Nog eens veertig steden hebben de intentieverklaring ondertekend.

noot voor de redactie/