Ingezonden persbericht


Persbericht

7 december 2006

Twee unieke Brabantse projecten ontvangen begerenswaardige Alliantietrofee voor 'beste samenwerkingsproject van school en sport'

ROOSENDAAL - Niet één, maar twee projecten ontvingen vandaag uit handen van Jos Kusters, programmadirecteur van de Alliantie School & Sport, de Alliantietrofee voor het beste samenwerkingsproject tussen onderwijs en sport in Noord-Brabant en Zeeland. De jury oordeelde dat zowel 'Gezond op school' van de gemeente Halderberge, als 'Sportief en gezond' van het Prisma College uit Breda een eerste prijs verdienden.

De Alliantietrofee is een nieuwe prijs die wordt uitgeloofd door de Alliantie School & Sport samen sterker, een samenwerking van de ministeries van OCW, VWS en sportkoepel NOC*NSF. Met deze prijs- die behalve de trofee bestaat uit een bedrag van maar liefst E 5.000,- - wil de Alliantie een stimulans geven aan de samenwerking tussen onderwijs en sport.

Voormalig topbokser Arnold Vanderlyde interviewde de genomineerden met veel passie en lichtte het juryrapport toe. Jos Kusters overhandigde de prijzen. Om in aanmerking te komen voor de Alliantietrofee, moeten projecten structureel verankerd zijn binnen de school en sportvereniging, moeten zij de doorstroming van leerlingen naar de sportvereniging stimuleren en moeten zij een waardevolle bijdrage leveren aan de hoofddoelstelling van de Alliantie School & Sport, namelijk dat in 2010 alle leerlingen op 90 procent van alle scholen dagelijks kunnen sporten.

De jury oordeelde dat zowel 'Gezond op school' van de gemeente Halderberge, als 'Sportief en gezond' van het Prisma College uit Breda aan deze voorwaarden voldoen. Beide projecten delen daarom de eerste prijs en ontvangen elk, behalve de trofee, een bedrag van E 2.500,-. De gemeente Halderberge beoogt met haar project 'Gezond op school' basisschoolleerlingen (en hun ouders) bewust te maken van het belang van een gezonde leefstijl door het sport- en beweegaanbod tijdens en na school aanzienlijk uit te breiden. 'Gezond op school' bestaat uit een speciaal lesprogramma op het gebied van gezond gedrag, voeding en sport en bewegen, een kennismaking met acht takken van sport tijdens de reguliere lessen Lichamelijke Opvoeding en bij de sportverenigingen, en een naschools sportaanbod. Voor dit project werkt de gemeente samen met basisscholen, sportverenigingen, CIOS Goes en NKS. Met 'Sportief en gezond' wil het Prisma College uit Breda leerlingen een leeromgeving bieden waarbinnen sport een belangrijke plaats inneemt. Sport is dan ook een vast onderdeel van alle opleidingen van het college en alle jaren! Daarvoor heeft de onderwijsinstelling onder meer speciale sportklassen geïntroduceerd, een speciaal LO-2 programma ontwikkeld en een omgeving gecreëerd die topsporttalenten extra ondersteunt. Het Prisma College werkt voor dit project samen met tal van partners uit, waaronder vele sportverenigingen. De jury had veel waardering voor het grote bereik van de winnende projecten, de structurele verankering en de nadrukkelijke aandacht voor doorstroming naar sportverenigingen.

Een tweede plaats was er voor het project 'Onderwijs en sport op maat!' van ssg. Scheldemond en de Jeugd Voetbalopleiding Zeeland en de derde prijs ging naar het project 'Meer bewegen voor kinderen met ASS/ADHD' van Brede School De Wilgenbroek en particulier thuiszorgbureau Z-Care.

De feestelijke uitreiking van de Alliantietrofee vond vanmiddag plaats tijdens de School & Sport Plaza in Roosendaal. Deze School & Sport Plaza voor de provincies Noord-Brabant (westelijke deel) en Zeeland maakt deel uit van een reeks van zes regionale bijeenkomsten die op initiatief van de Alliantie School & Sport worden georganiseerd.

Informatie
Voor meer informatie over de School & Sport Plaza's kunt u terecht op www.sport.nl/vereniging/bestuur (onder 'agenda sportcongressen'). Meer informatie over de School & Sport Veiling en de Alliantietrofee vindt u op www.alliantieschoolensport.nl

De School & Sport Plaza's zijn een initiatief van de Alliantie School & Sport samen sterker en worden georganiseerd door de Academie voor Sport, Beleid & Management.

Einde persbericht