Openbaar Ministerie


Haarlem, 8 december 2006

Kwalijke aantijging advocaat tegen OM

Het Openbaar Ministerie Haarlem (OM) heeft kennis genomen van het feit dat op zaterdag 9 december 2006 in Haarlem de presentatie plaatsvindt van het boek âOnterecht zitten...en dan?â.

Het boek bevat het persoonlijke verhaal van Ruud Prins. De heer Prins is door de Haarlemse rechtbank in 2001 veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de invoer van een zeer grote partij cocaïne. Hij is vervolgens in hoger beroep door het Gerechtshof Amsterdam vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In het nawoord in het boekje wordt door mr. Meijering, de advocaat van de heer Prins, naar voren gebracht dat het OM de rechtbank bewust heeft misleid door ontlastend bewijsmateriaal achter te houden.

In het persbericht over het uitbrengen van het boek staat een citaat van de heer Meijering met dezelfde kwalijke strekking.

Het OM stelt zich nadrukkelijk op het standpunt dat van bewuste misleiding van de rechtbank géén sprake is geweest.

Het Gerechtshof Amsterdam heeft in het vrijsprekende arrest van 29 januari 2002 expliciet aangegeven dat niet aannemelijk is geworden dat er stukken doelbewust niet aan het dossier zijn toegevoegd. Volgens het Gerechtshof is er ook overigens geen sprake geweest van zodanige inbreuken op de beginselen van een goede procesorde waarbij doelbewust of met grove veronachtzaming van de belangen van verdachte aan diens recht op een eerlijke behandeling van zijn zaak tekort is gedaan.

Bij de rechtbank te Den Haag loopt thans een
schadevergoedingsprocedure over deze kwestie. De landsadvocaat neemt in die procedure het standpunt in dat er géén sprake is geweest van misleiding van de strafrechter.

Kort en goed: de stelling dat sprake zou zijn geweest van bewuste misleiding van de rechtbank door het Openbaar Ministerie is in strijd met de feiten.

De persofficier van justitie,

Michiel van der Heijden

Voor nadere vragen over dit bericht kunt u bellen met de persofficier. Deze is bereikbaar onder telefoonnummer 06-481 33 113