MediaPlaza


Seminar Business Continuity Management
Datum: vrijdag 8 december 2006
Tijd: 8:00 - 13:00 uur
Plaats: Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht
Prijs: 299 Euro excl. BTW

Introductie
Vanwege het steeds complexer worden van de bedrijfsomgeving is de hoeveelheid risico's waarmee een bedrijf geconfronteerd wordt exponentieel gegroeid. Brand, diefstal en stroomuitval maar ook virussen, ddos-attacks, phishing en social engineering vormen reële risico's. Er doet zich in het kader van het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit echter nog een ander risico voor. Wat als de continuïteit van de gebouwen en de IT goed geborgd is, maar er breekt een pandemie uit?

De mens blijft de zwakste schakel, ondanks de afhankelijkheid van technologie. Dat een goed continuïteitsplan naast technologie en (kritische) bedrijfsprocessen ook de factor mens zou moeten omvatten is dan ook niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat dit steeds meer aangespoord wordt door wetgeving. Zo hebben alle financiële instellingen onlangs een brief vanuit de AFM en De Nederlandsche Bank ontvangen, dat ze hun BCM plan moeten uitbreiden met de mogelijkheid van een pandemie.

Toch zijn de meeste investeringen in Business Continuity Management (BCM) nog steeds incident-driven. Tegenstrijdig genoeg zijn organisaties wel in toenemende mate afhankelijk van technologie. Uitval van ICT heeft een grote impact op het functioneren van de kritische bedrijfsprocessen. In plaats van reactief zouden bedrijven zich dus proactief bezig moeten houden met het opstellen van een realistisch continuïteitsplan, met daarbij voldoende aandacht voor de menselijke factor. Helaas is het zo dat beschikbaarheid en continuïteit nog maar bij weinig organisaties een integraal onderdeel uitmaken van de informatiebeveiliging.

Voor wie is dit seminar bedoeld?
Dit seminar wordt georganiseerd voor directies, IT- en Security professionals die in een ochtend geïnformeerd willen worden over de trends en ontwikkelingen op het gebied van Business Continuity Management. Met inspirerende sprekers en toonaangevende praktijkcases zullen wij u praktische handvatten aanreiken om toe te passen in uw eigen organisatie.
Programma
08:00 Ontvangst met ontbijt.
09:00 Opening en presentatie: Business Continuity Management (BCM) - een introductie door dagvoorzitter.
Ing. Renato Kuiper, hoofdredacteur Informatiebeveiliging , GvIB.
- Waneer de primaire processen van een organisatie verstoord worden, is het van belang om te weten wat die organisatie moet gaan doen om haar processen te kunnen continueren. BCM is een hulpmiddel om dit te realiseren. BCM is veel meer dan alleen maar uitwijk. BCM is een verantwoordelijkheid van het hoogste management en verdient een strategische aanpak. Alle betrokkenen in een organisatie moeten weten wat er van hun verwacht wordt als "de ramp" toeslaat of dreigt toe te slaan. BCM is een breed gebied, het bestrijkt strategie, kennis en kunde, inzicht in de bedrijfsprocessen, normenkaders, crisismanagement, bewustwording, testen, planning et cetera. In deze presentatie wordt in vogelvlucht aan de hand van PAS56 BCM geschetst 09:30 Presentatie: De kritische succesfactoren bij invoeren van BCM door BCM Academy.
Louise Knegtel MBCI, CEO, BCM Academy.

- Bewustwording, commitment en kennis zijn van randvoorwaardelijk belang voor het doen slagen van een BCM programma. In de presentatie wordt niet alleen ingegaan op de inhoudelijke aspecten, maar worden vooral praktische handvatten gegeven om aan deze voorwaarden invulling te geven.
10:00 Presentatie: BCM & risicoanalyse. Is de Business Continuity Planning ook toereikend in geval van een pandemie? door De Nederlandsche Bank NV (DNB).
drs. B.H. (Ben) Brekhof RE RA CISA, Expertise Centrum Toezicht ICT, De Nederlandsche Bank NV.

- De presentatie gaat onder andere in op de visie van Toezicht DNB op het belang van Business Continuity Management (BCM), risicoanalyse en de door Toezicht DNB uitgevoerde onderzoeken. Een en ander geïllustreerd met voorbeelden over de mens als de zwakste schakel in de praktijk. Er wordt voorts vooral aandacht besteed aan de redenen waarom DNB en Autoriteit Financiële Markten recent een circulaire hebben uitgevaardigd over de dreiging van een uitbraak van een pandemie in relatie tot BCM, een en ander gerelateerd met internationale praktijkervaringen.
10:30 Elevatorpitch.
De deelnemers aan de parallelsessies en informatiemarkt stellen zichzelf kort voor.
10:45 Pauze.
11:00 Parallelsessie ronde 1.
Praktijkcases en best practices, onder andere:

* Creëren van BCM-awareness.

* Business recovery management.

* Praktijk van BCM door middel van Outsourcing.
* PAS56 & BS25999.

* BCM strategieën.

* Toetsen en kennisontwikkeling van BCM.

11:30 Parallelsessie ronde 2.
Praktijkcases en bestpractices.
12:00 Presentatie: Continuïteit in Nederland, de praktijk.
- Een handvat voor het bepalen van de impact van calamiteiten/ incidenten en het opstellen van een realistisch continuïteitsplan. 12:30 Discussie en afsluiting door de dagvoorzitter.

Keynote sprekers
Ing. Renato Kuiper
Renato is principal consultant Information security bij LogicaCMG, hij is hoofdredacteur van het blad Informatiebeveiliging uitgegeven door het GvIB (Genootschap van Informatie Beveiligers) en is docent van de masteropleiding "Risc Control and Information Security" in oprichting. Hij heeft meerdere artikelen over informatiebeveiliging geschreven en is een actieve spreker op seminars.
Louise Knegtel
Louise Knegtel (1966) beschikt over meer dan 15 jaar ervaring binnen het brede vakgebied van 'continuïteit'. Na een carrière als Management Consultant binnen multinationale ondernemingen, specialiseert zij zich in Business Continuity Management vraagstukken. Zij realiseert daarbij voor haar opdrachtgevers aantoonbare en blijvende verbeteringen en ontwikkelt thought leadership ten aanzien van het vakgebied. Zij beschikt niet alleen over diepgaande kennis van de BCM kernprocessen en de afhankelijkheden daarvan binnen het primaire proces, maar ook over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de positionering van BCM ten opzichte van gerelateerde vakgebieden. Het genereren van Business Continuity awareness op alle bedrijfsniveaus behoort tot haar specialiteit. Louise is directeur van BCM Academy, het Europese Kennisinstituut voor Business Continuity & Crisis Management. drs. B.H. (Ben) Brekhof RE RA CISA Drs. Brekhof heeft uitgebreide ervaring in de financiële controlepraktijk, operational riskmanagement en informatietechnologie. Hij studeerde bedrijfseconomie, bestuurlijke informatica en accountancy aan de RUG te Groningen. Na 6 jaar accountancy werkt hij sedert 1990 bij de sector Toezicht van De Nederlandsche Bank NV en is belast met toezicht op banken in binnen- en buitenland. Vanaf 1998 werkt Ben bij de divisie Internationale Conglomeraten binnen het Expertisecentrum ICT in een coördinerende rol met tevens uitvoerende taken.

Adviescommissie
De adviescommissie houdt toezicht op de kwaliteit van het programma en de praktische bruikbaarheid van de presentaties tijdens de parallelsessies. De leden van de adviescommissie zijn:
* Ing. Renato Kuiper, hoofdredacteur Informatiebeveiliging GvIB.
* Drs Jim de Haas CISA CISSP, Vest IT.

* Louise Knegtel MBCI, CEO BCM Academy.

Meer informatie?
Voor vragen kunt u contact opnemen met Mariëlle Kaanders via telefoonnummer 030 291 4125 of e-mail marielle.kaanders@mediaplaza.nl.