Ingezonden persbericht


Louis Hartlooper Complex & Centraal Museum presenteren: Franse Passie

iedere vrijdagavond in december

In december 2006 kunt u iedere vrijdagavond voor maar E 10,- naar het Centraal Museum én naar het Louis Hartlooper Complex.

Courbet, Daubigny, Monet en andere schilders in Nederlands bezit In het Centraal Museum maakt u kennis met Franse schilderkunst in Nederlands bezit. In 'Franse Passie' zijn werken te zien van onder meer Charles Daubigny en Theodore Rousseau. Meerdere kunstenaars schilderden vanaf de jaren zestig niet langer het geïdealiseerde landschap, zoals het aan de academies werd onderwezen, maar gaven een 'impressie' van de natuur. Daarnaast zijn er in 'Franse Passie' werken te zien van de meer klassieke 'salon- en genreschilderkunst', met kunstenaars als Bouguereau en Bonvin. Modernistische ontwikkelingen in de Franse schilderkunst zijn te zien in de werken van o.a. Monet, Signac, Gauguin, Cézanne, Sisley en anderen. 'Franse Passie' toont ca. 120 schilderijen van 55 kunstenaars uit de periode ca. 1830 tot 1900. De tentoonstelling 'Franse Passie' is op vrijdagen tot 21.00 uur te bezoeken. Vervolgens kunt u met uw combiticket naar het Louis Hartlooper Complex om een Franse film te bezoeken, die iedere vrijdag om 21.30 uur van start gaat.

Franse film in al zijn facetten: Godard, Robert, Carné en Klapisch In het Louis Hartlooper Complex kunt u in het kader van de 'Franse Passie' iedere vrijdagavond in december terecht voor Franse cinema. 1 December: "Masculin / Feminin" van Jean-Luc Godard (1966) met onder anderen Brigitte Bardot. Paul, net ontslagen uit het Franse leger, is niet in staat het burgerleven weer op te pakken. Als zijn vriendin carrière maakt als zangeres, raakt hij vervreemd van haar en hun ideeën. Op 8 december : "Le Château de ma mère" van Yves Robert uit 1990. Deze film biedt een intieme en nostalgische blik op de jeugd van de schrijver in de glooiende heuvels van de Provence begin 20ste eeuw. Op 15 december volgt "Hotel du Nord" (Marcel Carné, 1938). In een hotel in Parijs wordt een eerste communie gevierd. De levensverhalen van twee stellen in het hotel vermengen zich in deze film, die onder meer de Life Achievement Award won. Op 22 december draait "Les enfants du paradis" (Marcel Carné, 1945): een poëtisch-realistische ode aan het theater over 19de-eeuwse mimeacteur Baptiste, die de mysterieuze courtisane Garance bewondert. 29 december besluiten we de reeks met "Les poupées russes" van Cédric Klapisch uit 2005. Xavier werkt als freelance schrijver in Parijs. Hij is bijna dertig en moet keuzes in de liefde en zijn carrière maken.

Bezoekadres Centraal Museum: Nicolaaskerkhof 10, Utrecht Telefoon: 030-2362362. www.centraalmuseum.nl

Bezoekadres Louis Hartlooper Complex: Tolsteegbrug 1, Utrecht

Reserveren: 030-2320450. www.hartlooper.nl

---- --