Gemeente Geldermalsen

Uitreiking Cultuurprijs en Jo de Gramprijs

21 november 2006 - De Cultuurprijs 2006 van de gemeente Geldermalsen is toegekend aan de Streekcantorij. Jeugdcircus Pippin heeft de Jo de Gram aanmoedigingsprijs gewonnen. Beide prijzen zijn bedoeld voor een opmerkelijke prestatie in de amateurkunst van de gemeente Geldermalsen. De prijzen worden op vrijdag 8 december uitgereikt door wethouder C.J. Gradisen in scholengemeenschap De Lingeborgh. Zowel de Streekcantorij als Jeugdcircus Pippin zullen voorafgaand aan de prijsuitreiking een optreden verzorgen. Iedereen die deze avond mee wil maken is van harte welkom. De toegang is gratis, aanvang 19.30 uur.

Cultuurprijs
De Streekcantorij staat onder leiding van Metje Boogaard-van Kessel. Met de toekenning van de cultuurprijs wil de Cultuurprijscommissie haar waardering uitspreken voor de vele optredens die de Streekcantorij sinds 1975 op allerlei plaatsen in de gemeente Geldermalsen geeft. Jaarlijks treedt het koor rond Pasen op met de Kruiswegcantate. Daarnaast verleent het koor regelmatig haar medewerking aan bijzondere kerkdiensten in één van de dorpen in de gemeente en elders. Ook heeft het koor een aantal bijzondere concerten gegeven. Zo verzorgde de Streekcantorij in 2005 een jubileumconcert vanwege haar 30 jarig bestaan. Eind oktober stond het concert van de Streekcantorij in het teken van de componist Wolfgang Amadeus Mozart, waarmee herdacht werd dat Mozart 250 jaar geleden in Salzburg werd geboren.

Jo de Gramprijs
De Jo de Gramprijs wordt toegekend aan Jeugdcircus Pippin uit Geldermalsen. De prijs is bedoeld als een aanmoediging voor een opmerkelijk nieuw initiatief op het gebied van de amateurkunst in de gemeente Geldermalsen, waarbij op de eerste plaats gekeken wordt naar een activiteit die zich richt op jeugd en jongeren. Hoewel Jeugdcircus Pippin al enige jaren bestaat, is de Cultuurprijscommissie van mening dat Pippin de prijs verdient voor de combinatie van circustechniek en de theatrale vormgeving waarin zij haar optredens verzorgt. Dit bleek al tijdens de Avond voor Amateurkunst die voor het eerst in december 2005 plaatsvond. In juni van dit jaar had het Jeugdcircus een belangrijke bijdrage in de theatervoorstelling met verstandelijk gehandicapte kinderen en jongeren van de Harten Hoeve met als titel De paardige koning en zijn machtige nar. De samenwerking tussen beide groepen leverde een prachtige voorstelling op die bovendien de integratie van verstandelijk gehandicapten en niet gehandicapten op een bijzonder manier bevordert.

De Cultuurprijscommissie bestond dit jaar uit Toos Mugge, Robbert Baars, Ron Strik en Paul Verbeeck, onder voorzitterschap van burgemeester van Schaijck.

Uitreiking Cultuurprijs en Jo de Gramprijs
Vrijdag 8 december 2006, aanvang 19.30 uur
Scholengemeenschap De Lingeborgh, Laan van Leeuwenstein 2, Geldermalsen
Iedereen is welkom en de toegang is gratis.