Het Nederlandse Rode Kruis

Uitnodiging voor journalisten

'Journalisten in oorlogstijd hoeven niet monddood', Arnold Karskens, auteur en oorlogsverslaggever.

Schieten mag!

Workshop voor journalisten: Een introductie in oorlogsrecht

Workshop voor journalisten

Libanon, Colombia, Darfur, Afghanistan. De hedendaagse conflicten zijn complex en onoverzichtelijk. Er nemen vaak meerdere partijen deel aan de strijd en het onderscheid tussen burgers en strijders is vaak moeilijk te herkennen. Toch gelden ook tijdens deze gevechten bepaalde regels. Wat zijn die regels? Zijn ze nog wel van deze tijd? En wat kunnen journalisten met dit oorlogsrecht?

Deze, en andere vragen staan centraal tijdens de workshop 'Schieten mag! Een introductie in oorlogsrecht' van het Nederlandse Rode Kruis. De workshop vindt plaats op vrijdag 8 december in Den Haag en is bedoeld voor journalisten die in hun werk te maken hebben met oorlogen en conflicten. Verschillende sprekers, onder wie oorlogsverslaggever Arnold Karskens en hoogleraar Oorlogsrecht Horst Fischer geven hun visie over journalistiek in oorlogstijd.

'Schieten mag! Een introductie in oorlogsrecht'

Programma

9:30 Ontvangst

10:00 Welkomstwoord Directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis

10:15 Korte inleiding in het humanitair oorlogsrecht - Jeroen van den Boogaard, juridisch adviseur bij het Nederlandse Rode Kruis

10:45 Oorlogsrecht in het nieuws- Horst Fischer, hoogleraar Internationaal Humanitair Oorlogsrecht aan de Leidse Universiteit

12:15 Lunch

13:00 Verslaggever in oorlogstijd: de praktijk in Irak en Afghanistan - Arnold Karskens, auteur en oorlogsverslaggever.

14:00 Rode Kruis en humanitair oorlogsrecht, praktische hulp, Jeroen van den Boogaard, juridisch adviseur bij het Nederlandse Rode Kruis

14:30 Het bezoeken van krijgsgevangenen - Pita Schimmelpenninck, gedelegeerde in het veld

15:30 Afsluiting en borrel

Humanitair oorlogsrecht en het Rode Kruis

Het humanitair oorlogsrecht is een verzameling regels die mensen in oorlogstijd beschermen, zoals burgers, krijgsgevangenen en gewonde of zieke soldaten. Daarnaast zijn er regels die beperkingen stellen aan het gebruik van wapens, zoals chemische wapens, en aan manieren van oorlogvoering, zoals het verbod op het aanvallen van de burgerbevolking.

Het Rode Kruis bevordert de naleving van het humanitair oorlogsrecht. In conflictgebieden brengt het de strijdende partijen ertoe het oorlogsrecht na te leven en bezoekt het Rode Kruis krijgsgevangenen om hun situatie te verbeteren. Het Rode Kruis geeft voorlichting over het humanitair oorlogsrecht aan militairen en burgers in de hele wereld.

GeĂŻnteresseerd? Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich aanmelden via wzeeman@redcross.nl

Voor meer inhoudelijke informatie over de workshop kunt u zich wenden tot Anna Kodde, 070 4455852/ 06 20959478 akodde@redross.nl De workshop vindt plaats op het landelijk bureau van Het Nederlandse Rode Kruis (Leeghwaterplein 27, Den Haag)