Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* November

---

Prinses Máxima bezoekt 8 december 2006 Oemnia in Amsterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden bezoekt vrijdagmiddag 8 december Oemnia in Amsterdam.

Deze organisatie zet zich in voor werkzoekende vrouwen van Marokkaanse afkomst en viert haar vijfjarig bestaan. De Prinses bezoekt het gebouw van Sharika, een nieuw initiatief van Oemnia voor vrouwen die bedrijfsmatig aan de slag willen. Aansluitend woont de Prinses in het Stadsdeelkantoor Geuzenveld/Slotermeer een seminar bij over de mogelijkheden en de problemen van ondernemende Marokkaanse vrouwen. Tijdens het seminar neemt zij een boek in ontvangst over het werk van Oemnia.

Oemnia (= `ik wens' in het Arabisch) stimuleert Marokkaanse meisjes en vrouwen zelf initiatief te nemen op het gebied van maatschappelijke participatie, werk en emancipatie. De projecten die Oemnia ontwikkelt, richten zich op Marokkaanse vrouwen die al langer in Amsterdam-West wonen of er geboren zijn. Oemnia heeft in vijf jaar meer dan vierhonderd vrouwen van Marokkaanse afkomst naar werk, scholing of vrijwilligerswerk begeleid.

Sharika is gericht op het verder ontwikkelen van competenties van vrouwen met een Marokkaanse achtergrond, om hun kans te vergroten zelf een inkomen te verdienen. Dit schept niet alleen werkgelegenheid, maar kan ook leiden tot nieuwe vrouwelijke Marokkaanse ondernemers. Dit past in het beleid van de gemeente Amsterdam om het sociaal ondernemerschap te stimuleren.

Deelnemers aan het seminar zijn onder andere de Amsterdamse wethouder van Werk & Inkomen en Educatie, de heer A. Aboutaleb en prof.dr. Halleh Ghorashi, bijzonder hoogleraar management van diversiteit en integratie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens het seminar wordt de film Vrouwen aan het werk getoond, met succesverhalen van Marokkaanse vrouwen uit Amsterdam-West.

24 november 2006
© RVD